Het eeuwige leven van een krimphoes

Een kwalitatieve krimphoes maken uit 50% gerecycleerde kunststoffen die voldoet aan alle Europese regelgeving wat betreft ladingzekerheid. Een fabeltje? Nee, het blijkt perfect mogelijk! Hoe samenwerking tussen verschillende leden van de kunststofwaardeketen kan leiden tot succes. 

Clean Site System

Elk jaar genereren bouwwerven tonnen plastic folies en pallethoezen. Om te voorkomen dat deze kunststoffen voor altijd verloren zouden gaan, installeerde Valipac in 2005 het Clean Site System.

Het Clean Site Systeem stelt zakken beschikbaar via de bouwhandelaren waarin aannemers deze plastic films kunnen verzamelen om ze daarna gratis terug af te leveren bij dezelfde handelaar. Ondertussen is dit systeem al goed ingeburgerd en worden er jaarlijks vele zakken gevuld en ingeleverd. Valipac wilde echter een stapje verder gaan door deze folies, die nog steeds uit 100% virgin materiaal werden vervaardigd, meer circulair te maken. Waarom niet bekijken of het mogelijk is om krimphoezen te maken met recyclaat afkomstig van ditzelfde product? Valipac diende daartoe een project in bij Vlaanderen Circulair en richtte een consortium op bestaande uit verschillende partners vanuit de waardeketen om dit ambitieuze project mee te helpen realiseren.

Consortium

Het consortium van Valipac bracht verschillende spelers samen:

  • De fabrikant Wienerberger verklaarde zich bereid circulaire hoezen te gebruiken op voorwaarde natuurlijk dat de kwaliteit ervan hetzelfde zou zijn als de hoezen van virgin materiaal.
  • Go4circle en Fema, de federatie van  bouwhandelaren, verbonden zich ertoe voor de nodige contacten te zorgen met hun leden en ervaringen opgedaan tijdens het project te delen met deze leden.
  • Total leverde een ‘Circular Compound’ die de eigenschappen van het recyclaat ‘boost’ zodat het kan voldoen aan de vereiste kwaliteitseisen.
  • Rymoplast ontwikkelde het regranulaat dat, in combinatie met de Total booster, voor een geschikte nieuwe grondstof zorgt.
  • Oerlemans Plastics, een producent van kunststof verpakkingen en folies, maakte vervolgens de folies.
Circulaire krimphoezen

Het resultaat is een krimphoes, gemaakt uit 50% recyclaat, 20% virgin grondstoffen en 30% booster, die transparanter blijkt te zijn dan de virgin hoezen en die voldoet aan de verpakkingsnormen van Wienerberger. Bovendien slaagde deze krimphoes met glans voor een Europese veiligheidstest die ladingzekerheid veiligstelt.

Uitbreiding

De eerste resultaten zijn dus heel veelbelovend, maar werden nog niet gemaakt met materiaal afkomstig van de 'Clean Site'-zakken, wat een gemengde stroom is van verschillende folies en hoezen. Momenteel werd een monostroom van post-consumer krimphoezen, aangeleverd door de industrie, als input gebruikt.

Het consortium wil nu verder testen uitvoeren om te bekijken of hetzelfde eindresultaat kan bereikt worden met een ander type input materiaal met een lagere kwaliteit maar met meer feedstock, zoals de folies afkomstig vanuit de 'Clean Site'-zakken. Kwestie van op termijn dit resultaat te kunnen uitbreiden naar andere geïnteresseerde producenten en daardoor ook tegelijkertijd volumineuze, problematische afvalstromen te valoriseren.

Er zal in een volgende fase ook overlegd moeten worden met producenten hoe er meer aandacht kan besteed worden aan ‘Design for Recycling’. De bedrukkingen en inkten op de hoezen zorgen immers voor minder bruikbaar materiaal. Een gebruik van kunststof etiketten met oplosbare lijm of het werken met andere soorten inkt zou een oplossing hiervoor kunnen zijn.

De ontwikkeling van deze circulaire krimphoes is een mooi staaltje van hoe samenwerking tussen de verschillende spelers in de kunststofwaardeketen kan leiden tot succes!

FacebookTwitterLinkedinShare

Reactie toevoegen

Bijlage
Een onbeperkt aantal bestanden kan naar dit veld worden geupload.
300 MB limiet.
Toegestane types: txt pdf doc docx xls xlsx ppt pptx ods odt png jpg jpeg gif zip.