Belgische afval- en recyclagesector steunt 'Don't miss the call' van Proximus en Umicore

Ook oude gsm’s verdienen een tweede kans

Brussel, 31 januari 2020 – In Europa vindt vandaag zo’n 35% van alle elektrisch en elektronisch afval zijn weg naar recyclage. Maar dat zijn zelden oude gsm’s. Daarvan zou slechts 5% ingezameld en gerecycleerd worden. Initiatieven zoals 'Don't miss the call' van Proximus en Umicore om dit cijfer op te krikken, kunnen we vanuit de Belgische afval- en recyclagesector alleen maar toejuichen.

Naar schatting blijkt een doorsnee Belgisch gezin zo’n 77 elektr(on)ische apparaten in huis te hebben, waarvan er maar liefst een tiental niet worden gebruikt. Daartussen bevinden zich ook heel wat oude gsm’s. En dat is jammer. Want die oude gsm’s bevatten heel wat waardevolle materialen zoals goud, zilver, kobalt, gallium…

Proximus en Umicore lanceren nu met 'Don't miss the call' een grootse campagne om deze oude gsm’s ingezameld te krijgen, zodat die waardevolle materialen gerecupereerd kunnen worden en als grondstof kunnen dienen voor nieuwe producten.

Als Belgische federatie van de afval- en recyclagesector kan go4circle dergelijke initiatieven alleen maar toejuichen. “Heel wat van onze leden zetten zich dagelijks in om afgedankte elektrische en elektronische apparaten in te zamelen, te sorteren en de correcte verwerking te geven”, aldus Stany Vaes, Algemeen Directeur van go4circle. 

Onder hen zijn er ook leden die zich specifiek toeleggen op de nuttige toepassing van afgedankte elektronica:

  • Herstelling: bedrijven zoals Wilmet Group sorteren ingezamelde elektr(on)ische toestellen om ze na herstelling opnieuw op de markt te brengen. 
  • Hergebruik: sommige afgedankte elektr(on)ische apparaten zijn nog perfect bruikbaar. Go4circle-leden zoals ASmartWorld en Out of Use voeren een heel arsenaal aan testen uit om na te gaan welke ingezamelde toestellen nog perfect geschikt zijn voor de tweedehandsmarkt.
  • Recyclage: als herstelling en hergebruik niet meer aan de orde zijn, ontmantelen bedrijven zoals Coolrec en Sims Recycling Solutions de toestellen om er de kostbare materialen uit te recupereren en ze om te vormen tot grondstoffen die gebruikt kunnen worden in de productie van nieuwe toepassingen.

Hebt u thuis nog een oude gsm of andere elektronica die u niet meer gebruikt? Breng ze naar een recyclagebedrijf in uw buurt of naar het recyclagepark. 

FacebookTwitterLinkedinShare

Reactie toevoegen

Bijlage
Een onbeperkt aantal bestanden kan naar dit veld worden geupload.
300 MB limiet.
Toegestane types: txt pdf doc docx xls xlsx ppt pptx ods odt png jpg jpeg gif zip.