Afvalbeheer uitbesteden blijkt beter voor economie en milieu (30/01/2020)
Brussel, 30 januari 2020 – Moeten steden en gemeenten de inzameling en verwerking van afval in eigen beheer uitvoeren? Of kunnen ze die investeringen beter overlaten aan de gespecialiseerde afvalbedrijven die op de markt aanwezig zijn? Volgens een recente Britse studie blijkt uitbesteding betere resultaten op te leveren, zowel voor de gemeente/stadskas als voor het milieu.
In Vlaanderen wordt zo’n 50% van het huishoudelijk afval ingezameld door private afvalbedrijven. Ook de verwerking van het huishoudelijk afval is voornamelijk in handen van private bedrijven: zo’n 63% van het huishoudelijk afval belandt in private verwerkingsinstallaties.
Volgens een recente Britse studie heeft de keuze voor de markt heel wat voordelen. Eunomia Research and Consulting Ltd analyseerde de situatie in 58 Britse steden en gemeenten en kwam tot de conclusie dat steden en gemeenten die hun afvalbeheer uitbesteden hogere recyclagepercentages (50%) halen, dan gemeenten die de afvalinzameling en -verwerking zelf voor hun rekening nemen (44%). En dat aan een 10% lagere kost.
Stany Vaes, Algemeen Directeur van sectorfederatie go4circle begrijpt de resultaten: “De private afvalmarkt is zeer concurrentieel en dat verzekert lokale besturen van scherpe marktprijzen.”
Zou het Antwerpse bestuur dat zich dezer dagen buigt over de investering in een nieuwe afvalverwerkingsinstallatie dan ook niet beter de markt bevragen? Een eerste analyse van dit idee door het Vlaamse onderzoeksinstituut VITO lijkt dit alvast te bevestigen. Uit deze analyse blijkt dat er op de private markt interessante pistes te bewandelen zijn die de stad een mooie kostenbesparing kunnen opleveren, maar ook de energieproductie uit het restafval en de logistiek optimaliseren.
“Bij de verbranding van afval komt heel wat warmte vrij. Die warmte wordt omgezet in stoom, die bijvoorbeeld bedrijven kunnen inzetten in hun productieproces. En zo zijn er in de Antwerpse haven heel wat bedrijven te vinden. Als die stoom verkocht kan worden, dan wordt het financiële plaatje van zo’n installatie plots een pak aantrekkelijker”, aldus Stany Vaes. “Bovendien hoeven die bedrijven niet langer zelf stoom te produceren. Een win-win dus.”
Ajouter un commentaire