Recyclingjob.be ter bevordering van de tewerkstelling in onze sector

400 vacatures in de afval- en recyclagesector

Brussel, 18 juni 2019 – Enige tijd geleden lieten we al weten dat de federaties go4circle en COBEREC een subsidie hadden ontvangen van minister Jeholet voor de promotie van knelpuntberoepen. Deze week lanceren we de Facebook-pagina en de website Recyclingjob.be!

De circulaire economie is een belangrijke bron van werkgelegenheid in Wallonië. Er moeten echter nog verschillende functies worden ingevuld. Momenteel hebben bedrijven die actief zijn in afvalbeheer en recyclage moeite om zo'n 400 vacatures ingevuld te krijgen. Om dit probleem te verhelpen, lanceren de sectorfederaties go4circle en COBEREC vandaag Recyclingjob.be, met de steun van Wallonië. Dit initiatief heeft tot doel specifieke knelpuntprofielen aan te werven, die toch essentieel zijn om de circulaire economie tot stand te brengen.

De weg naar een circulaire economie is nu geplaveid. De komende jaren zal die circulaire economie echt worden geïmplanteerd in Wallonië. Meer recyclage, meer innovatie en... meer banen! Volgens de resolutie inzake circulaire economie die Wallonië eind april 2019 unaniem heeft aangenomen, zou de circulaire economie tegen 2020 meer dan 36.000 banen moeten creëren in België.

400 permanente vacatures

Tegenwoordig worstelen bedrijven centraal in de circulaire economie om de nodige arbeidskrachten te vinden voor het ontwikkelen van de sector. "Bedrijven in de sector hebben moeite met het aanwerven van profielen zoals chauffeurs, kraanmannen, laboranten, elektromechanici, enz. Resultaat? Er zijn 400 vacatures in de sector", aldus Stany Vaes. "Deze tekorten aan arbeidskrachten zetten momenteel een rem op de ontwikkeling van de sector, en dat zal de komende jaren alleen maar toenemen, gezien de verwachte ontwikkeling van de circulaire economie."

Banen die niet kunnen worden verplaatst

De sector lijdt nog steeds aan een negatief imago. "Afval stinkt en is vies." Het grote publiek stopt vaak bij deze vaststelling. Toch biedt afvalbeheer lokale jobs en vele andere voordelen, aldus Stany Vaes: "Onze bedrijven werven aan op basis van de opgedane ervaring, niet op basis van behaalde diploma's. Daarnaast bieden we echte kansen voor medewerkers, die vanop het terrein kunnen doorgroeien naar een managementfunctie. En laten we niet vergeten dat iedereen in onze sector uiteindelijk bijdraagt tot de overgang naar een meer circulaire economie, wat een grote uitdaging is voor Wallonië."

De R- sector: Recycleren, recupereren, re-integreren, reduceren.

Om het imago van de sector te verbeteren, vacatures ingevuld te krijgen en de ontwikkeling van de circulaire economie te stimuleren, hebben go4circle en COBEREC met de steun van Wallonië een aanwervingsinitiatief gelanceerd onder de titel "Des jobs dans l’R du temps". Stany Vaes: "Recycleren, recupereren, re-integreren, reduceren... dit zijn de sleutelwoorden om de circuits te sluiten. En om te slagen, hebben we verschillende profielen nodig die op de markt schaars zijn. Om hun aandacht te trekken, lanceren we vandaag een Facebook-pagina genaamd Recyclingjob met informatie over onze sector en links naar vacatures in de sector."

Go4circle en COBEREC lanceren later deze week ook de website Recyclingjob.be, die meer informatie verzamelt over werken in onze sector. Daarnaast zullen de federaties in oktober/november 2019 in samenwerking met Forem (Bergen, Luik en Namen) Job Days organiseren, met specifieke aandacht voor kraanmannen (en vrouwen) en chauffeurs.

FacebookTwitterLinkedinShare

Reactie toevoegen

Bijlage
Een onbeperkt aantal bestanden kan naar dit veld worden geupload.
300 MB limiet.
Toegestane types: txt pdf doc docx xls xlsx ppt pptx ods odt png jpg jpeg gif zip.