Bewaar uw oude kledingstukken nog even thuis

Brussel, 7 april 2020 – Vandaag openen heel wat Vlaamse recyclageparken opnieuw hun poorten. Maar dat betekent nog niet dat we nu met zijn allen aan de grote lenteschoonmaak moeten beginnen. Heel wat stromen ondervinden nog steeds hinder van de coronamaatregelen. De sector voor oud textiel roept alvast op om oude kleren en ander textiel nog even thuis te bewaren en niet naar de kledingcontainers op straat en in de recyclageparken te brengen.

De sector voor oud textiel is een van de sectoren die zware hinder ondervindt van de coronamaatregelen. De inzamelaars van oud textiel zijn nog aan het werk om het ingezamelde textiel van de afgelopen dagen en weken te sorteren, maar door de wereldwijde lockdowns en andere ingrepen vinden de bedrijven geen afzet meer.

Tweedehands textiel geraakt niet meer tot in de winkel

In Vlaanderen blijven alle kringwinkels en andere tweedehands kledingzaken gesloten. Bovendien hebben heel wat landen de grenzen gesloten, waardoor ook de export naar het buitenland is stilgevallen. Bijgevolg stapelen de voorraden in de sorteerbedrijven zich op”, aldus Stany Vaes van sectorfederatie go4circle. “Vandaar onze oproep om nog even te wachten met de grote lenteschoonmaak. Lever voorlopig dus even geen oud textiel in via de kledingcontainers op straat en in de recyclageparken.”

Uw oude kleren kunnen mensen helpen, na de crisis

Wie van de huidige lockdown toch gebruik wil maken om de kleerkasten uit te ruimen, laat al dat textiel dan nog even liggen tot na de coronacrisis. “Gooi het verzamelde textiel zeker niet in de vuilbak”, vraagt Stany Vaes. “Uw oude kleren zullen na deze crisis heel wat gezinnen kunnen helpen. Het zou dus zonde zijn om het nu zomaar met het restafval mee te geven voor verbranding.”

FacebookTwitterLinkedinShare

Reactie toevoegen

Bijlage
Een onbeperkt aantal bestanden kan naar dit veld worden geupload.
300 MB limiet.
Toegestane types: txt pdf doc docx xls xlsx ppt pptx ods odt png jpg jpeg gif zip.