Circular Design In Plastics, een effectief hulpmiddel voor veel Waalse bedrijven

Een programma gericht op alle Waalse bedrijven die met kunststoffen werken, om hen te helpen de vele maatschappelijke uitdagingen van dit materiaal aan te gaan. Zowel op het vlak van milieu als wetgeving.

"Deze ondersteuning is zeer toegankelijk. Bovendien kregen we na 5 dagen al de resultaten van de diagnose. Sindsdien is er veel veranderd. Ten goede."

Charles Göbbels - Reprocover - Bedrijf gespecialiseerd in de recyclage van thermohardend kunststofafval

"Het is eenvoudig, snel en flexibel. Een zeer effectieve subsidie die alles oplevert."

Sébastien Peutat - X-Pack - Industrieel verpakkingsbedrijf

Bedrijven die kunststoffen gebruiken, produceren, verwerken of recycleren moeten zich aanpassen aan de complexiteit van de markt en de normen die de Europese Unie oplegt. Circular Design in Plastics, een initiatief van Circular Wallonia, is het ideale hulpmiddel om deze bedrijven weerbaarder te maken in een steeds veranderende markt. Een innovatieve tool van het Waalse Gewest om de circulariteit te versnellen en tegelijkertijd bedrijven te ondersteunen in hun concurrentievermogen en duurzame oplossingen.

In het kader van Circular Wallonia is er tot € 35.200 (excl. btw) aan subsidies beschikbaar om Waalse bedrijven die met kunststofproducten werken te ondersteunen in het programma Circular Design in Plastics.

"We hebben alle facetten van ecodesign leren kennen, alsook het belang van de levenscyclus van een product."

Pierre Jenchenne - Get Your Way SRL - Bedrijf gespecialiseerd in smart glasses
Drie combineerbare formules: Diagnose - Eenmalige hulp - Ondersteuning

Het programma is ontworpen om ondersteuning op maat te bieden, gebaseerd op de behoeften van bedrijven en hun mate van circulaire maturiteit. Bedrijven kunnen een beroep doen op een 100% gesubsidieerde diagnose, waarbij een expert hun locatie bezoekt om de huidige situatie te beoordelen en circulaire verbeterpunten te identificeren. Zo kan het bedrijf nieuwe oplossingen vinden om het ecodesign van hun producten te verbeteren en het beheer van de hulpbronnen die nodig zijn voor de productie ervan te optimaliseren.

"We zijn niet altijd op de hoogte van de beschikbare hulp. De blik van een externe expert kan veel veranderen en ons op weg helpen naar meer duurzaamheid en winstgevendheid."

Sébastien Peutat - X-Pack

Naast een diagnose kunnen bedrijven die al concrete ideeën hebben inzake ecodesign of circulariteit van hun kunststofproducten eenmalige hulp of intensievere ondersteuning aanvragen.

"Om zonder deze steun gelijkwaardige resultaten te behalen, zou het ons niet alleen meer hebben gekost, maar ook veel meer tijd. We hebben bepaalde fouten vermeden en aan concurrentiekracht, duurzaamheid en ontwikkeling gewonnen."

Charles Göbbels - Reprocover

Eenmalige begeleiding stelt bedrijven in staat om specifieke vragen te stellen aan één of meer experts, om verschillende oplossingen die binnen hun organisatie worden bestudeerd te deblokkeren of te evalueren. Coaching is gericht op bedrijven die ondersteuning willen bij het ontwikkelen en/of implementeren van geïdentificeerde oplossingen waarvoor de hulp van experts nodig is. Er zijn twee soorten ondersteuning beschikbaar, afhankelijk van de duur van het project (korte ondersteuning (maximaal 20 dagen) of lange ondersteuning (maximaal 40 dagen)).

"We realiseerden ons dat we veel verder konden gaan, dus vroegen we om onze steun uit te breiden. En dat was eenvoudig te regelen."

Pierre Jenchenne - Get Your Way SRL

Deelnemende bedrijven ontvangen een subsidie van €880 (excl. btw) per dag per expert. Bedrijven die op zoek zijn naar eenmalige ondersteuning kunnen tot € 2.640 (excl. btw) subsidie ontvangen voor drie dagen consultancy. Bedrijven die op korte of lange termijn ondersteuning wensen, kunnen een subsidie van maximaal €35.200 (excl. btw) ontvangen.

Voor wie is het programma Circular Design in Plastics bedoeld?

Circular Design in Plastics s’adresse à toutes les TPE et PME ayant un siège d’exploitation en Wallonie et travaillant avec des produits plastiques. Qu’il s’agisse, par exemple, de plastiques utilisés dans tout ou partie d’un produit, de conditionnements plastiques, de composantes spécifiques, mais aussi de matériaux composites, multimatériaux ou caoutchouc synthétique.

Circular Design in Plastics richt zich tot alle ZKO's en KMO's gevestigd in Wallonië die werken met kunststofproducten. Hieronder vallen kunststoffen die gebruikt worden in het geheel of een deel van een product, kunststofverpakkingen en specifieke onderdelen, maar ook composietmaterialen, multimaterialen en synthetisch rubber.

"Dankzij de samenwerking met de expert hebben we nieuwe producten kunnen maken en onze productiekosten en -afval kunnen verminderen."

Charles Göbbels - Reprocover

Bedrijven die een aanvraag indienen, moeten ook in aanmerking komen voor de minimis-steun. Voor eenmalige steun en steun op korte of lange termijn zijn ook bepaalde criteria vereist die verband houden met het door het bedrijf ondernomen project.

Bedrijven kunnen hun aanvraag ook indienen in de vorm van een tijdelijk partnerschap met hun leveranciers of klanten en zo profiteren van het programma voor gezamenlijke activiteiten in verband met kunststofproducten.

"De expert begreep heel snel wat we nodig hadden. We zitten nu midden in de analyse van de return on investment na de aanschaf van een extra tool. We boeken vooruitgang."

Sébastien Peutat - X-Pack

"Dankzij deze steun hebben we lijm al kunnen vervangen door schroeven. We onderzoeken nu het idee om onze producten te verhuren om controle te houden over hun levenscyclus."

Pierre Jenchenne - Get Your Way SRL
Een initiatief van het Waals Gewest

Circular Design in Plastics s’inscrit dans la nouvelle stratégie de la Région wallonne de déploiement de l’économie circulaire “Circular Wallonia” et est porté par Canopea, Denuo, essenscia, GreenWin et Plastiwin. Avec le soutien du Plan de Relance de la Wallonie. 

Circular Design in Plastics maakt deel uit van de nieuwe strategie van het Waals Gewest voor de ontplooiing van de circulaire economie "Circular Wallonia" en wordt ondersteund door Canopea, Denuo, essenscia, GreenWin en Plastiwin. Met de steun van het Waalse herstelplan.

Meer over Circular Design in Plastics op: www.circulardesigninplastics.org

FacebookTwitterLinkedinShare

Reactie toevoegen

Bijlage
Een onbeperkt aantal bestanden kan naar dit veld worden geupload.
300 MB limiet.
Toegestane types: txt pdf doc docx xls xlsx ppt pptx ods odt png jpg jpeg gif zip.