De Belg recycleert 1 fles wijn per week

De recyclage van glas sprankelt aan het einde van het jaar

Brussel, 23 december 2019 – Tijdens de eindejaarsfeesten worden heel wat flessen gekraakt. En dat niet alleen aan de feestdis. Ook de vier recyclage-installaties in België draaien op volle toeren. Met een duidelijk positief effect: door glas te recycleren, sparen wij Belgen elk jaar het equivalent van de uitstoot van bijna 200.000 wagens uit door onze glazen flessen en bokalen naar de glasbol te brengen of mee te geven met de huis-aan-huis inzameling.

In 2019 hebben de vier glassorteer- en recyclage-installaties in België meer dan een half miljoen ton hol glas uit binnen- en buitenland gerecycleerd, wat neerkomt op 1 fles wijn per Belg per week. Door gerecycleerd glas te (her)gebruiken, besparen glasfabrikanten op natuurlijke hulpbronnen zoals het steeds zeldzamer wordende zand. Daarnaast besparen ze ook op hun energieverbruik, aangezien glas smelt bij een lagere temperatuur dan de primaire grondstoffen. Naar schatting compenseert de recyclage van glas in België jaarlijks de uitstoot van zo’n 198.000 auto's.

“Glas is een van de weinige materialen die tot in het oneindige gerecycleerd kan worden, maar de kwaliteit die door de glasfabrikanten wordt geëist, wordt steeds strenger. We kunnen daarom niet genoeg benadrukken dat porselein, kristal of vitrokeramisch (hittebestendig) glas niet thuishoort in onze glasbollen en -bakken”, legt Stany Vaes, Managing Director van go4circle, uit.

Uitdaging 2020: meer eco-design in verpakkingen!

De federatie startte onlangs een uitgebreide studie, met steun van de federale overheidsdienst voor milieu, om de technische en economische struikelblokken voor de recyclage van glazen verpakkingen te identificeren. “Hoewel we nog maar net met de studie zijn gestart, zien we nu al enkele problemen. Ondanks investeringen in nieuwe technologieën (zelfs met de nieuwste optische LED-sorteermachines) blijven sommige donker gekleurde of geverfde verpakkingen, en ook verpakkingen met een te goed gelijmde plastic hoes problemen veroorzaken. Wij hopen dat de producenten openstaan voor een gesprek over onze resultaten en het belang van ecodesign, zodat we steeds meer glas kunnen recycleren en dus hergebruiken.”

FacebookTwitterLinkedinShare

Reactie toevoegen

Bijlage
Een onbeperkt aantal bestanden kan naar dit veld worden geupload.
300 MB limiet.
Toegestane types: txt pdf doc docx xls xlsx ppt pptx ods odt png jpg jpeg gif zip.
CAPTCHA