Go4circle ondersteunt circulair bouwen

Brussel, 21 februari 2019 – Samen met 230 andere deelnemende organisaties ondertekent go4circle op 22 februari in het bijzijn van Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Koen Van den Heuvel de Green Deal Circulair Bouwen. Via dit initiatief willen we knelpunten wegwerken en stimulerende maatregelen voorstellen zodat de Vlaamse bouwsector een toonbeeld van duurzaamheid kan worden.

Meer dan 60% van de CO2-uitstoot is te wijten aan de materialen die we gebruiken. Volgens een studie van The Circle Economy zou een circulair gebruik van die materialen die CO2-uitstoot met ongeveer de helft terugdringen.

Daarom ijvert sectorfederatie go4circle vzw voor meer circulaire economie in Vlaanderen, en stapt het ook mee in de Green Deal Circulair Bouwen.

Hergebruik en recyclage bouwmaterialen bevorderen

“Deze Green Deal geeft ons de mogelijkheid om het hergebruik en de recyclage van bouwmaterialen in de Vlaamse bouwsector te bevorderen”, aldus Stany Vaes, algemeen directeur van go4circle. “Dat willen we onder meer doen door knelpunten onder de aandacht te brengen en weg te werken. Zo willen we bijvoorbeeld dat het net als in Nederland ook in België mogelijk wordt om gerecycleerd materiaal te gebruiken in de productie van afvoerbuizen. Dat kan voorlopig niet, terwijl onze noorderburen gemiddeld al 40% gerecycleerd materiaal inbouwen.”

Daarnaast denkt go4circle ook aan stimulerende maatregelen. Vaes: “We willen ook de fiscaliteit van hergebruik interessanter maken. Zo zou een btw-tarief van 6 procent op het hergebruik van bouw- en sloopafval een aanzienlijke stimulans kunnen zijn, en zo de CO2-balans van een bouwproject positief kunnen beïnvloeden.”

Praktisch

De Green Deal Circulair Bouwen is een initiatief van Vlaanderen Circulair, de Vlaamse Confederatie Bouw en de OVAM.

FacebookTwitterLinkedinShare

Reactie toevoegen

Bijlage
Een onbeperkt aantal bestanden kan naar dit veld worden geupload.
300 MB limiet.
Toegestane types: txt pdf doc docx xls xlsx ppt pptx ods odt png jpg jpeg gif zip.