Federaties aan het woord op VRT

Markt voor oud papier zit in een diepe crisis

De prijzen voor oud papier dalen al een hele tijd. Onder andere doordat China de grenzen heeft gesloten voor oud papier. Maar nu dreigen ze negatief te worden. De federaties COBEREC en go4circle luiden daarom in de pers de alarmbel. 

België produceert jaarlijks ongeveer 1,7 miljoen ton oud papier. Dankzij de goed werkende inzamelsystemen in ons land is dat papier van goede kwaliteit en voldoet het aan strenge internationale normen. Toch is afzet een probleem geworden.  

 "Waar er vroeger zo'n 30 miljoen ton werd uitgevoerd naar het Verre Oosten is dat nu nog amper 10 miljoen ton. Dat creëert dus een overaanbod wat de prijs de laatste jaren heeft doen dalen met 80 euro per ton. Dit betekent dat de bedrijven die instaan om het oud papier te verzamelen en te verwerken, niet meer in staat zijn om te betalen voor papier dat ze ophalen. De prijs die de bedrijven krijgen van de papierfabrikanten is nog wel positief, maar niet meer voldoende om de kosten van inzameling, verwerking en levering aan de papierfabriek, te  dekken. Daardoor is het dus mogelijk dat wij moeten laten bijbetalen voor het ingezamelde papier", vertelt Jan Vermoesen in naam van COBEREC-go4circle Paper bij VRT.

Het volledige interview vind je terug op de VRT-website

FacebookTwitterLinkedin

Reactie toevoegen

Bijlage
Een onbeperkt aantal bestanden kan naar dit veld worden geupload.
300 MB limiet.
Toegestane types: txt pdf doc docx xls xlsx ppt pptx ods odt png jpg jpeg gif zip.