Oost-Vlaamse Lammertyn.net roept Belgische bedrijven op om afval uit de taboesfeer te halen

Op de tweede dag van de Glasgow klimaattop lanceert afvalgroep Ortessa openoverafval.nu. De innovatieve speler in de afvalsector, die sinds de overname van het Oost-Vlaamse Lammertyn.net ook actief is op de Belgische markt, ziet openheid als dé sleutel om op grote schaal oplossingen te realiseren voor de almaar groeiende afvalberg. Bedrijven en andere organisaties uit alle sectoren worden uitgenodigd om de ‘Open Over Afval belofte’ te ondertekenen en zich daarmee aan te sluiten bij Open Over Afval om (uiteindelijk) samen de negatieve impact van afval op het klimaat in te dammen.

Openheid is key voor een duurzame toekomst

“Vroeger was afval overzichtelijk. Glazen melkflessen werden opgehaald en bijgevuld en groen afval ging naar de dieren. Wat overbleef werd vaak thuis opgestookt of ging naar een lokale stortplaats. Ons bedrijf heeft het allemaal meegemaakt: Lammertyn.net is in 1961 letterlijk begonnen met paard en wagen! Het afvallandschap van vandaag de dag is veel uiteenlopender én brengt klimaattechnische uitdagingen met zich mee. Daar kun je als afvalbedrijf niet omheen en daarom zijn wij continu op zoek naar nieuwe oplossingen voor afvaluitdagingen,” aldus Koen Lammertyn, algemeen directeur Lammertyn.net. Als onderdeel van het Nederlandse Ortessa, lanceert Lammertyn.net vandaag openoverafval.nu, een initiatief dat meer openheid en inzicht in de complexe en ondoorzichtige afvalwereld wil creëren. Met medewerking van iedereen in de keten en aan de hand van het juiste gebruik van data en innovaties op het gebied van consumptie wil Open Over Afval toewerken naar duurzame oplossingen.

“Op het gebied van afval kunnen stakeholders veel van elkaar leren, ook over de grenzen heen. We willen hier een grensoverschrijdend platform van maken en roepen daarom ook Belgische spelers op om zich aan te sluiten.”

Koen Lammertyn, algemeen directeur van Lammertyn.net
Minder afval, hogere recyclagegraad

Op openoverafval.nu zijn onder meer ervaringen te vinden van organisaties die al doende wijs werden. Daarnaast maakt het platform allerlei afvaldilemma’s inzichtelijk. Zoals dat van verpakkingsmateriaal (PMD) dat wel netjes wordt gescheiden, maar in België slechts in de helft van de gevallen wordt gerecycleerd. Overigens een aanzienlijk hoger percentage dan in Nederland, waar dit maar 20% bedraagt. Het streven is om de komende jaren met zeker 150 grote en kleine organisaties ronde tafels en workshops te organiseren om afvaldilemma’s bloot te leggen, data te verzamelen en samen toe te werken naar nieuwe, duurzame oplossingen. Dat wil niet zeggen dat Open Over Afval alleen voor de besten van de klas is. “Juist wanneer je als bedrijf of organisatie met vraagstukken zit waar je niet uitkomt of als je je afvraagt hoe je het beter moet doen, is het belangrijk dat je aanhaakt,” legt Lammertyn.net uit. Zo maakt Open Over Afval zonder vinger wijzen afval, uitstoot en recycling een gedeeld probleem met een gedeelde oplossing.

Vanaf vandaag kunnen afvalbedrijven, producenten, retailers, gemeentes, sectororganisaties en andere geïnteresseerden zich aansluiten door de belofte te ondertekenen op openoverafval.nu 

Volvo Trucks, CYCLUPS, de Nederlandse voetbalclub PSV en schoonmaakbedrijf CSU sloten zich al aan bij Open Over Afval. 

FacebookTwitterLinkedinShare

Reactie toevoegen

Bijlage
Een onbeperkt aantal bestanden kan naar dit veld worden geupload.
300 MB limiet.
Toegestane types: txt pdf doc docx xls xlsx ppt pptx ods odt png jpg jpeg gif zip.