Denuo reageert tevreden in Gazet Van Antwerpen

Port of Antwerp recycleert TBT-slibs

De Vlaamse overheid, Port of Antwerp en aannemer SeReAnt (samenwerkingsverband tussen de milieubedrijven van Jan De Nul Group en DEME Group) starten deze maand met het baggeren en verwerken van het meest vervuilde baggerslib in de haven, de zogenaamde TBT-specie.

TBT staat voor tribultyn, een schadelijke stof die sinds de jaren 1970 werd gebruikt in scheepsverf om de begroeiing van mosselen en algen op scheepsrompen te voorkomen. Sinds 2003 is het gebruik van dit product verboden, maar het komt wel nog steeds voor in het slib van de haven, waar het geleidelijk weer vrijkomt en onder meer het metabolisme van voornamelijk weekdieren verstoort.

Vroeger werd dit slib afgevoerd en gestort in Nederland, terwijl enkele van onze leden dit slib perfect kunnen recycleren.  Vanuit de federatie hebben we hier toen ook samen met onze leden tegen geprotesteerd. 

We zijn ook zeer tevreden dat het Antwerpse Havenbedrijf nu als enige haven ter wereld dit slib recycleert, en dat vlakbij de haven en samen met Envisan en DEC-DEME.

Gazet van Antwerpen gaf ons kort de gelegenheid om op dit nieuws te reageren (enkel voor abonnees)

FacebookTwitterLinkedin

Reactie toevoegen

Bijlage
Een onbeperkt aantal bestanden kan naar dit veld worden geupload.
300 MB limiet.
Toegestane types: txt pdf doc docx xls xlsx ppt pptx ods odt png jpg jpeg gif zip.