Sociale partners in de sector van de textielrecuperatie bereiken akkoord voor 2021-2022

9 december 2021, Brussel – Vandaag bereikten werkgevers en werknemers een sociaal akkoord voor de arbeiders die actief zijn in de sector voor de textielrecuperatie (PSC 142.02). De komende dagen wordt het akkoord omgezet in CAO’s met daarin de nieuwe arbeidsvoorwaarden die op 1 januari 2022 van kracht gaan. Denuo, de werkgeversfederatie binnen het PSC, feliciteert alle betrokkenen met het bereiken van een evenwichtig akkoord.

Enkele krachtlijnen van het akkoord:

  • Een verhoging van de effectieve en baremieke lonen met 0,4% vanaf 1 januari 2022.
  • De uitreiking van een coronapremie aan alle arbeiders die op 30 november 2021 in dienst zijn, en dat in functie van het aantal gewerkte dagen tussen 1 november 2020 en 31 oktober 2021.
  • Vanaf 1 januari 2022 wordt de bestaande aanvullende vergoeding van 6 euro/dag voor tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen of slecht weer uitgebreid aan tijdelijke werkloosheid wegens overmacht.
  • De fietsvergoeding wordt opgetrokken van 1,40 euro/dag naar 2 euro/dag vanaf 1 januari 2022.

Isabelle Michel, vertegenwoordiger vakbonden: “Door de gezondheidscrisis is de koopkracht van de arbeiders afgenomen. Daarom vonden wij het belangrijk hieraan te werken. Met de stijging van de lonen, de coronapremie en de uitbreiding van de aanvullende uitkering voor tijdelijke werkloosheid in geval van corona, overstromingen of andere gevallen van overmacht hebben we dit ook kunnen waarmaken.”

Rodolphe Vanbreuze, vertegenwoordiger werkgevers: “Het is een mooi en evenwichtig akkoord geworden waarbij we onze arbeiders met een coronapremie bedanken voor hun extra inspanningen het afgelopen jaar. Bovendien krijgen arbeiders die van en naar het werk fietsen ook een betere fietsvergoeding om hun duurzame woon-werkverplaatsingen te belonen.”

FacebookTwitterLinkedinShare

Reactie toevoegen

Bijlage
Een onbeperkt aantal bestanden kan naar dit veld worden geupload.
300 MB limiet.
Toegestane types: txt pdf doc docx xls xlsx ppt pptx ods odt png jpg jpeg gif zip.