Akkoord binnen de Waalse Regering over de ontmanteling van vliegtuigen in Charleroi
Op 7 juli heeft de Waalse regering, in het kader van het Waalse herstelplan, haar steun bevestigd voor de invoering van de circulaire economie door middel van de installatie van een ontmantelings- en recyclage-eenheid voor vliegtuigen op een terrein naast de luchthaven van Charleroi.
Door de huidige crisis en de stijgende brandstofprijzen is het nog belangrijker, zo niet verplicht, geworden voor luchtvaartmaatschappijen om hun vloot te vervangen door zuinigere vliegtuigen. Volgens de Afra (Air Fleet Recycling Association) zullen tegen 2035 bijna 10.000 vliegtuigen aan de vloot moeten worden onttrokken.
Het consortium van bedrijven bestaande uit Sabena Engineering, Sabena Aerospace Technologies, Sabca, COMET Sambre en COMET Traitements werd gekozen om de maatregel uit te voeren.
De waardeketen
Het project verenigt alle spelers in de waardeketen: de specialist in industriële robotica Citius ENGINEERING, de universitaire onderzoekscentra Université de Liège GEMME, ULG CSL en UCLouvain - Université catholique de Louvain (IMMC en IMCN Institutes), het samenwerkingscentrum voor de technologische industrie Sirris, de technologieversneller voor materialen Materia Nova en het opleidingscentrum Wallonie Aerotraining Network.
COMET Group is verheugd door de Waalse overheid te zijn geselecteerd om deel te nemen aan de oprichting, samen met SABCA en SOWAER SA, van een lokaal industrieel ecosysteem dat rekening houdt met het beheer van alle elementen die verband houden met het einde van de levensduur van een vliegtuig, met inbegrip van een aantal nieuwe producten (waaronder composiet) waarbij alle technologieën op het gebied van ontmanteling en sortering worden ingezet.
Pierre-François Bareel, CEO van Groupe COMET: "Een vliegtuig bestaat uit onderdelen die op een buitengewoon hoog niveau worden geproduceerd. De oprichting van een industrie zal het mogelijk maken de gerecupereerde onderdelen en fracties optimaal te benutten, in een sterke relatie met de fabrikanten, met het oog op de uitwisseling van informatie over het einde van de levensduur van hun onderdelen en, uiteindelijk, het ecologisch ontwerp te versterken. Dit is een even ongekende als noodzakelijke uitdaging, gezien de kwaliteit van de betrokken elementen, maar ook voor COMET, om een stuwende rol te spelen in de regionale circulaire economie, met name in de regio Charleroi."
Een budget van 38,9 miljoen euro
Dit project zal bijdragen tot de territoriale en sociale samenhang van de regio, aangezien het gebaseerd zal zijn op een bestaand opleidingsaanbod (voor ongeveer 700 technici) en directe en indirecte arbeidsplaatsen zal opleveren.
Het zal ook de onontbeerlijke ecologische transitie in de strategische luchtvaartsector begeleiden en gebaseerd zijn op drie doelstellingen :
- Een activiteit op het gebied van de ontmanteling van vliegtuigen via de ontwikkeling van infrastructuur, met inbegrip van de bouw van een QZEN-hangar (Quasi Zero Energy), die het mogelijk zal maken twee vliegtuigen tegelijk te behandelen (17 miljoen euro).
- Opleiding in nieuwe recyclage- en ontmantelingsprocessen met het oog op de bevordering van de reïntegratie en beroepsheroriëntatie in gebieden in omschakeling (4 miljoen euro).
- Een digitale component via de oprichting van een platform van industriële, technologische en wetenschappelijke excellentie gericht op vliegtuigrecyclage (7,9 miljoen euro).
Het project krijgt Europese subsidies voor herstel en veerkracht en moet in 2026 operationeel zijn.
Reactie toevoegen