België ondertekent het “Ocean Plastics Charter”
Ambitie
Plastic zwerfvuil op zee is een wereldwijd probleem dat wereldwijde actie vereist om echte verandering teweeg te brengen. Het “Ocean Plastic Charter” verenigt regeringen, bedrijven en maatschappelijke organisaties die zich ertoe verbinden actie te ondernemen om te laten zien dat zij concrete en ambitieuze maatregelen willen nemen om het probleem aan te pakken en te komen tot een efficiënter en duurzamer kunststoffenbeheer. PLASTIC CHARTER
Ons federale regeerakkoord zet ook in op de strijd tegen marine zwerfvuil en nadat Europese landen Duitsland, Nederland, Frankrijk, Italië en Noorwegen het charter ondertekenden, sluit België zich nu ook aan.
Een greep uit een aantal ambitieuze doelstellingen van het charter die een impuls zouden kunnen geven aan een meer circulaire economie voor kunststoffen:
- Groene overheidsopdrachten (Green Procurement) gebruiken om afval te verminderen en secundaire kunststoffenmarkten en alternatieven voor kunststof te ondersteunen.
- Samenwerken met de industrie om de Recycled Content van kunststofproducten waar mogelijk tegen 2030 met ten minste 50% te verhogen.
- Secundaire markten voor kunststoffen ondersteunen, onder meer door beleidsmaatregelen en de ontwikkeling van internationale stimulansen, normen of voorschriften voor productbeheer, ontwerp en Recycled Content.
- Samenwerken met de industrie en andere overheidsniveaus om tegen 2030 ten minste 55% van de plasticverpakkingen te recycleren en te hergebruiken en 100% van alle kunststoffen terug te winnen tegen 2040.
- Vergroting van de binnenlandse capaciteit om kunststoffen als hulpbron te beheren en de inzameling, het hergebruik, de recyclage, de terugwinning en/of de milieuvriendelijke verwijdering ervan mogelijk te maken.
Reactie toevoegen