Biostoomcentrale Beringen full steam ahead!

De nieuwe biostoomcentrale van Biostoom Beringen in industriezone West-Limburg in Beringen is klaar. Vanaf nu wordt er jaarlijks 200.000 ton Limburgs huishoudelijk restafval en gelijkgesteld bedrijfsafval op een milieuvriendelijke en efficiënte manier via verbranding omgezet in thermische energie (stoom, warm water) en elektriciteit.  Duurzame energie dus, die past in het brede verhaal van een beter en schoner milieu.

Moeizame start

De start verliep moeizaam. Het voorjaar in 2018 was erg nat en daardoor waren de gronden moeilijk bouwrijp te maken en waren ook de eerste funderingswerken geen sinecure.

Maar daarna liepen de werken volgens schema. De ingenieurs konden zich uitleven om de best beschikbare technieken en de modernste technologie samen te brengen tot een krachtig geheel. Zo was er de afvalbunker, die met behulp van glijbekisting werd gebouwd. Binnen 12 dagen slaagden de aannemers erin de constructie tot een hoogte van 36 meter op te trekken.

Het verbrandingsrooster bestond uit metalen modules van 62 ton, aangevoerd vanuit Zwitserland: 2 colonnes van telkens 4 vrachtwagens. De plaatsing van alle onderdelen verliep vlot en na 3 dagen was de klus grotendeels geklaard.

Elektriciteit en biostoom voor buurbedrijven

Het resultaat is een state-of-the-art biostoomcentrale, van de hoogste technologische kwaliteit die er op dit moment is. Jaarlijks wordt er 200.000 ton niet-gevaarlijk en niet-recycleerbaar afval verwerkt. Concreet gaat het in hoofdzaak om huishoudelijk en daarmee gelijkgesteld bedrijfsafval.

Het resultaat van de verbranding is thermische energie. Die kan in de onmiddellijke omgeving via een warmtenet worden geleverd onder de vorm van stoom of warm water. Met het petrochemisch bedrijf Borealis, heeft het warmtenet reeds een eerste en bovendien zeer belangrijke klant. 

De overblijvende beschikbare energie wordt omgezet in elektriciteit.

Timelapse van de bouw van de nieuwe biostoomcentrale
Technische gegevens en inhuldiging van de nieuwe biostoomcentrale
FacebookTwitterLinkedin

Reactie toevoegen

Bijlage
Een onbeperkt aantal bestanden kan naar dit veld worden geupload.
300 MB limiet.
Toegestane types: txt pdf doc docx xls xlsx ppt pptx ods odt png jpg jpeg gif zip.