Case: SUEZ investeert al sinds 2015 in de recyclage van gebruikte matrassen

Vlaanderen voerde in januari 2021 als eerste Belgische regio de selectieve inzamelplicht voor gebruikte matrassen in. In Brussel en Wallonië zal het pas vanaf 2023 verplicht zijn om gebruikte matrassen apart te laten inzamelen. Toch worden in België al sinds 2015 matrassen gerecycleerd. En dat bij SUEZ in Sombreffe.

De mosterd voor dit idee haalde SUEZ in Frankrijk. Daar is Recyc-Matelas Europe (RME) al sinds het begin van het vorige decennium actief in de recyclage van matrassen. RME ontmantelt de matrassen, haalt er de verschillende recycleerbare materialen uit en verkoopt de recyclaten vervolgens aan andere sectoren. Zo gaat het grootste deel van de materialen, namelijk de latex en het schuim, naar sectoren zoals de automobielindustrie waar ze worden gebruikt in de productie van bijvoorbeeld kopsteunen. Of in de bouwsector, waar ze als grondstof voor thermische en akoestische isolatie worden gebruikt.

Recycleren naar Frans model

SUEZ had van enkele proactieve intercommunales en bedrijven al vragen gekregen over de recyclage van matrassen, waarop het bedrijf besloot om het Franse voorbeeld ook in België op te starten. En dat samen met de experts van RME. 

“Met de hulp van RME stampten we in het Waalse Sombreffe een site uit de grond om matrassen te recycleren. Jaarlijks recycleren we er zo’n 70.000 matrassen, aangevoerd vanuit recyclageparken, matrassenhandelaars en hotels. Via hen recupereren we 1500 ton materiaal, goed voor een recyclagegraad van 65%”, zegt Philippe Tychon, CEO van SUEZ Recycling & Recovery Belgium.

Politieke beslissingen creëren stabiliteit

Dit was de situatie voor de invoering van de selectieve inzamelplicht voor matrassen. Door de invoering van de selectieve inzamelplicht komt er nu ook stabiliteit op de markt voor matrasrecyclage. Een stabiliteit waar bovendien zal op worden toegezien door een nieuw beheersorganisme, Valumat. 

“Valumat zal toezien op de inzameling en recyclage van matrassen in Belgiê”, licht Tychon toe. “Zo zal het organisme onder meer de recyclageprocessen moeten accrediteren, om te voorkomen dat matrassen niet onder het mom van recyclage vermalen en vervolgens verbrand worden. Kortom, zij zullen de nodige transparantie op de markt garanderen.”

Meer recyclagecapaciteit, hogere recyclagegraad

Met Valumat en de invoering van de selectieve inzamelplicht voor matrassen ontstaat er een stabiel wettelijk kader voor matrasrecyclage. En dus ook voor bijkomende investeringen in meer recyclagecapaciteit. Daarom heeft SUEZ besloten om haar site in Sombreffe te industrialiseren. “We hebben er geïnvesteerd in de automatisering van de sorteer- en recyclagelijnen. Daardoor kunnen we de inkomende matrassen sneller verwerken en zo dus onze capaciteit gevoelig verhogen, tot meer dan 6.000 ton per jaar.”

“Bovendien verwachten we een betere kwaliteit van de ingezamelde matrassen”, gaat Tychon voort. “Doordat de matrassen nu volledig apart moeten worden ingezameld, komen ze niet meer in contact met ander afval in bijvoorbeeld de grofvuilcontainer. Dit zal ons helpen een hogere recyclagegraad te behalen van zo’n 85%, waardoor er bijgevolg minder materiaal verloren gaat.”

Een win over de hele lijn

SUEZ zal volgend jaar de recyclage van matrassen in België dus gevoelig optrekken. En dat heeft heel wat positieve gevolgen. In eerste instantie voor de materialenvoetafdruk van ons land. Door de uitbreiding van de recyclagecapaciteit gaat er een pak minder materiaal verloren, zo’n 4.500 ton extra zelfs.

Bovendien draagt de recyclage van matrassen bij in de strijd tegen de CO2-uitstoot: de recyclage van 1 ton matrassen bespaart maar liefst 1,5 ton CO2eq.

En het levert ook extra jobs op. “Hoewel we investeren in automatisering van onze sorteer- en recyclageprocessen zullen we een 20-tal extra arbeiders nodig hebben om de capaciteitsuitbreiding te kunnen dragen”, aldus Tychon. Kortom, een positieve balans over de ganse lijn.

 

Copyright beelden in dit artikel: SUEZ-David Plas

FacebookTwitterLinkedinShare

Reactie toevoegen

Bijlage
Een onbeperkt aantal bestanden kan naar dit veld worden geupload.
300 MB limiet.
Toegestane types: txt pdf doc docx xls xlsx ppt pptx ods odt png jpg jpeg gif zip.
CAPTCHA