Circulariteit is economisch vaccin tegen corona

Circulariteit blijkt een doeltreffend vaccin te zijn tegen onverwachte crisissen. Dat is de eindconclusie van een enquête die VITO en Vlaanderen Circulair in mei en juni organiseerden bij meer dan 500 bedrijven en organisaties.

Uit de enquête is gebleken dat maar liefst 98% van de reguliere bedrijven tijdens de coronacrisis ernstige problemen ondervonden. Het gaat voornamelijk over tekorten aan grondstoffen, onderdelen, een verminderde vraag van klanten en moeilijkheden bij het vinden van financiering.

Uit dezelfde enquête kwam ook naar voren dat bedrijven die er een meer circulaire strategie op nahouden veel minder getroffen zijn. Maar liefst twee op de drie bedrijven die zich richten op lokale toevoerketens en een verminderd materiaalgebruik om hun producten en diensten te vervaardigen en tot bij de klant te brengen hebben geen tekorten ervaren.

De centrale succesfactoren van een circulaire economie blijken ook de succesfactoren die een bedrijf beter bestand maken tegen schokken:

  • Lokaal en geconnecteerd zaken doen: 90 procent van de  respondenten stelt dat de circulaire economie ons minder afhankelijk maakt van de (onzekere) import van grondstoffen.
  • Creativiteit: 8 op de 10 respondenten gelooft dat in de komende vijf jaar dergelijke circulaire businessmodellen aan belang zullen winnen.
  • Samenwerking: 87 procent van de respondenten is overtuigd dat circulaire economie tot meer samenwerking tussen bedrijven leidt.

De enquête heeft duidelijk gemaakt dat duurzaamheid een essentieel ingrediënt is van een veerkrachtige en ook robuuste economie.

Meer over deze enquête vindt u in het dossier veerkracht-enquête van Vlaanderen Circulair.

FacebookTwitterLinkedin

Reactie toevoegen

Bijlage
Een onbeperkt aantal bestanden kan naar dit veld worden geupload.
300 MB limiet.
Toegestane types: txt pdf doc docx xls xlsx ppt pptx ods odt png jpg jpeg gif zip.