COVID-19: Kunststofrecyclageactiviteit in Azië keldert
Volgens een rapport van de Chinese kunststofrecyclagesector CSPA (China Sustainable Plastics Association) hebben COVID-19 en de daaruit voortvloeiende beperkingen die door de overheid werden opgelegd een erg negatieve impact op de recyclage van kunststoffen in Azië.
De sluiting of opschorting van economische activiteiten hebben de maakindustrie en het verbruik van grondstoffen grotendeels lam gelegd, met dramatische gevolgen voor de recyclage-industrie. In de belangrijkste Aziatische recyclagelanden zoals China, Maleisië, Vietnam en India hebben slecht 30% van alle kunststofrecyclagebedrijven hun activiteiten verdergezet en velen daarvan slechts met een sterk gelimiteerde capaciteit. Zoals we ook in Europa en in eigen land ervaren is een bijkomende moeilijkheid de sterke daling van de olieprijzen waardoor virgin kunststoffen goedkoper worden met rampzalige gevolgen voor de verkoop van gerecycleerde plastics. Bovendien zorgt het sterk teruggelopen vervoer over water en de problematische logistieke situatie in een aantal Aziatische havens ervoor dat containers langer blijven staan of leeg dienen teruggestuurd te worden waardoor vrachtkosten stijgen.
De toevoer van industrieel afval is door de vertraging van de industriële activiteiten sterk teruggelopen en wordt in Azië niet opgevangen door aanvoer van end-of-life kunststofafval. De angst dat het virus een aantal uren kan overleven op vaste materialen heeft een aantal sorteeractiviteiten stilgelegd en zorgt voor een tekort in aanvoer van harde kunststoffen.
De combinatie van al deze feiten veroorzaakt heel wat financiële stress bij Aziatische recyclagebedrijven. In Azië vreest men ook dat de wereldwijde consensus om het gebruik van plastic te verminderen ook op langere termijn zou kunnen leiden tot een daling van de te verwerken volumes.
Plastic zal echter nooit volledig verbannen worden uit onze samenleving en de overgang naar een meer circulaire economie, waarin het beleid het gebruik van gerecycleerde kunststoffen oplegt voor een aantal producten, kan dit effect neutraliseren.
Dit zou ook een goede zaak zijn voor de prijsverhouding tussen virgin en gerecycleerde kunststoffen, die door de werking van Vraag en Aanbod weer meer in verhouding zouden komen.
Een evenwichtiger prijsverhouding tussen virgin en recyclaat is absoluut noodzakelijk voor het herstel van de kunststofrecyclagesector die ook in Europa kermt en knarst onder de COVID-pandemie.
Reactie toevoegen