Europa vereenvoudigt duurzaamheidsregels
De Europese Commissie wil bedrijven minder administratieve lasten opleggen bij het naleven van duurzaamheidsregels. In het recent voorgestelde Omnibus Package pakt ze verschillende complexe richtlijnen aan, waaronder CSRD, CS3D, Taxonomy en CBAM. Maar wat betekent dit voor ondernemingen in de recyclage- en afvalverwerkingssector?
Minder lasten, meer duidelijkheid
Met de Omnibus Package wil Europa sneller en slimmer inspelen op de zorgen van bedrijven over de toenemende regeldruk. De voorgestelde wijzigingen zouden jaarlijks meer dan 6 miljard euro aan administratieve lasten kunnen besparen. Voor Denuo-leden zijn vooral de aanpassingen aan CSRD, Taxonomy en CBAM relevant.
CSRD: extra tijd en beperktere scope
De rapporteringsplicht voor duurzaamheid wordt uitgesteld voor bedrijven die normaal vanaf 2025 en 2026 aan CSRD zouden moeten voldoen. Bovendien wordt de richtlijn beperkt tot ondernemingen met meer dan 1.000 medewerkers, waardoor zo’n 80% van de oorspronkelijk geviseerde bedrijven wordt vrijgesteld. Ook de Europese duurzaamheidsrapportagestandaarden (ESRS) worden vereenvoudigd, en sector-specifieke standaarden verdwijnen voorlopig uit beeld.
Taxonomy: eenvoudiger en doelgerichter
De Taxonomy-verordening blijft van toepassing op bedrijven die onder CSRD of CS3D vallen, maar met een vereenvoudigde rapportage en een duidelijke afbakening van de milieucriteria. Rapportagemodellen worden tot 70% ingekort en de “Do No Significant Harm”-criteria voor chemische stoffen worden vereenvoudigd.
CS3D: zorgplicht wordt realistischer
Ook de richtlijn rond zorgvuldigheidsverplichtingen voor duurzaamheid (CS3D) wordt hervormd. De verplichtingen worden uitgesteld, de rapportagefrequentie verlaagd naar vijfjaarlijks en de focus beperkt tot directe leveranciers. Kleine bedrijven worden uitgesloten, boetes op EU-niveau verdwijnen, en lidstaten mogen geen strengere regels opleggen dan wat Europa oplegt.
CBAM: vrijstelling voor kleinere spelers
Voor het koolstofgrenscorrectiemechanisme CBAM komt er een nieuwe drempel: importeurs van minder dan 50 ton per jaar aan CBAM-producten worden vrijgesteld van rapportageverplichtingen. Dat zou tot 90% van de kleinere spelers, waaronder veel kmo’s, buiten het toepassingsgebied brengen. Ook de administratieve formaliteiten rond registratie en emissieberekening worden vereenvoudigd.
Denuo verwelkomt vereenvoudiging, blijft alert
Denuo is een voorstander van administratieve vereenvoudiging, op voorwaarde dat die leidt tot meer duidelijkheid en werkbaarheid voor de bedrijven op het terrein. We zullen dit dossier dan ook nauwgezet blijven opvolgen, in samenwerking met onze Europese koepelfederaties FEAD en EuRIC. Want minder papierwerk betekent meer ruimte om te focussen op onze kerntaak: bijdragen aan een circulaire economie met impact.
Reactie toevoegen