Europees Cmartlife-project officieel van start: verschillende organisaties slaan handen in elkaar om afvalberg aan te pakken

Denuo, Fost Plus, Valipac, VVSG-Interafval, VLACO, Westtoer en de OVAM bundelen in het Europese Cmartlife-project de krachten en voeren tot 2027 samen 36 acties uit om de afvalberg aan te pakken.

Cmartlife is een extra hefboom om de Europese richtlijn over ‘single use plastics’ (SUP) in Vlaanderen te realiseren. Via dit project realiseert de Vlaamse regering haar beleid rond preventie en hergebruik of recyclage van afval.

Cmartlife staat voor ‘Circular Material Approach on Residual Waste and a Litter Free Environment’. Met Cmartlife wil de OVAM het uitvoeringsplan Kunststoffen 2020-2025 mee helpen realiseren. Omdat het gebruik van kunststoffen zo wijdverspreid is, zal de realisatie van dit project ook bijdragen aan het bereiken van de doelstellingen uit het uitvoeringsplan Huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval, het actieplan Voedselverlies en biomassa(rest) stromen, het Klimaatplan …

De acties in het project passen binnen 5 doelstellingen:

  • Minder en efficiënt gebruik van plastics: door enerzijds consumenten te overtuigen om hun gedrag te veranderen en anderzijds producenten te stimuleren om de principes van ecodesign toe te passen.
  • Een duurzame recyclagemarkt creëren voor plastics: door de selectieve inzameling op te schalen, performantere sorteerinstallaties te bouwen, de kringlopen te zuiveren (bijvoorbeeld door de actie van VLACO om plastics te weren uit compost, maar ook de inspanningen van Denuo om producenten te overtuigen om recyclaten te omarmen als grondstof).
  • De keten sluiten van heel wat goederen die plastics bevatten (verpakkingen, textiel, hygiëneproducten …) en in de bouwsector. De extra inzet van afvaleilanden voor selectieve inzameling bij consumptie ‘out-of-home’ door Fost Plus past daar bijvoorbeeld in.
  • Marien zwerfvuil voorkomen en opruimen. De nauwkeurige uitvoering van de Europese richtlijn voor single-use plastics is hier een sleutelactie. Een doelstelling waarvoor VVSG-Interafval de steden en gemeenten volop ondersteunt.
  • Een transparant monitoringsysteem voor afvalstoffen uitbouwen dat ons inzicht geeft in de afval- en materiaalstromen en zo de effectiviteit van ons beleid kan verhogen. Het nieuwe datamonitoringsysteem MATIS dat de OVAM onder meer in samenwerking met Valipac uitwerkt, zal hier een belangrijke rol spelen.
  • Interregionale en internationale samenwerking bevorderen. De acties beperken zich niet tot Vlaanderen. Om zowel de Vlaamse als de Europese doelstellingen te halen, zijn dan ook acties op internationaal niveau nodig.
FacebookTwitterLinkedinShare

Reactie toevoegen

Bijlage
Een onbeperkt aantal bestanden kan naar dit veld worden geupload.
300 MB limiet.
Toegestane types: txt pdf doc docx xls xlsx ppt pptx ods odt png jpg jpeg gif zip.