Europese recyclers dringen aan op meer doordachte aanpak UPV-systemen

Europese recyclers dringen er bij Europese en nationale beleidsmakers op aan om kritischer te zijn alvorens nieuwe uitgebreide producentenverantwoordelijkheidsschema's (UPV) op te zetten. UPV-systemen worden vaak afgeschilderd als een wondermiddel om het afvalbeheer te verbeteren, maar het aantal UPV-systemen is de laatste jaren sterk toegenomen. In hun standpuntnota vragen Europese recyclers eerst goed na te gaan of een afvalstroom een positieve of negatieve waarde heeft vooraleer een nieuw UPV-systeem in te voeren. 

"UPV-systemen kunnen doeltreffend zijn wanneer recyclers of hun vertegenwoordigers in de bestuursorganen van het UPV-beheersorganisme worden betrokken, waardoor hun expertise als aanvulling kan dienen op de expertise van de producenten. Ze spelen ook een belangrijke rol bij het samenbrengen van fabrikanten en recycleerders door middel van een doeltreffende eco-modulatie van vergoedingen die recycleerbaarheid en gebruik van gerecycleerde materialen (recycled content) bevorderen," zegt Emmanuel Katrakis, secretaris-generaal van EuRIC, de Europese Confederatie van de recyclagesector. "Er bestaan goede voorbeelden van UPV-systemen, bijvoorbeeld voor industriële verpakkingen, maar andere opmerkelijke regelingen vormen een fundamenteel risico voor investeringen in recyclage", voegde hij eraan toe. 

Europese recyclers stellen dat UPV-systemen alleen mogen worden ingevoerd als de inzamelings- en verwerkingskosten goed zijn ingeschat en de economische waarde van de afvalstroom overtreffen. Dit houdt ook in dat er moet worden beslist over een passend bestuur, een organisatorische of operationele rol en of er alternatieve beleidsinstrumenten kunnen worden toegepast. Recyclers, en niet de beheersorganismen achter de UPV-regeling, moeten eigenaar blijven van de afvalstroom om hun vermogen om te investeren en recyclage op te schalen in stand te houden, anders zal dit het concurrentievermogen van gerecycleerde ten opzichte van ontgonnen grondstoffen verder aantasten.

FacebookTwitterLinkedinShare

Reactie toevoegen

Bijlage
Een onbeperkt aantal bestanden kan naar dit veld worden geupload.
300 MB limiet.
Toegestane types: txt pdf doc docx xls xlsx ppt pptx ods odt png jpg jpeg gif zip.