Het VBO tracht een compromis te bereiken over de UPV’s
15.12.2019
Afvalproducenten en-operatoren proberen op dezelfde golflengte te zitten
De door Leefmilieu Brussel gelanceerde studie over een hervorming van de UPV-mechanismen (Uitgebreide ProducentenVerantwoordelijkheid) was de aanleiding om bepaalde federaties samen te brengen (Comeos, Agoria,, essenscia, FEVIA en go4circle).
We onthouden bepaalde punten waarvoor we zeker pistes kunnen vinden om tot een compromis te komen:
- Onderscheid maken tussen een aanpak voor huishoudelijk afval en een andere voor bedrijfsafval. Go4circle wijst er evenwel op dat de definities zich lenen voor verwarring: gebaseerd op het moment dat het product op de markt wordt gebracht ofwel wanneer het product afval wordt? Go4circle stelt een duidelijke scheiding over de hele keten voor en verzet zich dus tegen een onwettigheid van behandeling tussen openbare en private operatoren wanneer het gaat om hetzelfde afval van dezelfde afvalhouders (cfr. het geval van PMD van bedrijven of de fijnmazige inzameling van AEEA bij bedrijven).
- De resultaten vastleggen, maar de middelen vrij laten. Dat is zeker een mooie intentie, maar go4circle is van mening dat momenteel bepaalde organismen noch het één noch het ander willen. Er zijn dus keuzes te maken. In het licht van de nieuwe doelstellingen dringen talrijke organismen er nu op aan (dat was 20 jaar geleden niet het geval) dat er ook beperkingen/verplichtingen moeten komen voor andere schakels van de keten. Als de resultaten niet worden gehaald, is het niet langer de schuld van de producenten.
- Als er sprake is van een monopolie (99,9% van de gevallen) dan is een wettelijke omkadering noodzakelijk. De overheidsinstanties moeten de baas blijven en een organisme mag niet actief zijn zonder omkadering.
Ongeacht of er uiteindelijk een compromis uit de bus zal komen, is het nu vooral belangrijk om onze standpunten uit te wisselen in een constructief klimaat dat door het VBO tot stand is gebracht.
Reactie toevoegen