Geschreven door onze partner Liantis

Je loonbeleid optimaliseren? Dat kan met het cafetariaplan

In een arbeidsmarkt waar werkgevers alles uit de kast moeten halen om de juiste profielen aan te trekken en hun goede krachten tevreden te houden zodat ze niet weggaan, is een competitieve verloning ontzettend belangrijk. Maar hoe beloon je je medewerkers of bied je nieuwkomers een interessant salaris zonder dat jouw loonkosten als werkgever de pan uit swingen? Met een veelzijdig verloningspakket of een cafetariaplan ben je gewapend voor de ‘war for talent’.

Cafetariawatte?

Met een cafetariaplan kunnen je medewerkers een deel van hun bruto verloning omzetten in extralegale voordelen. Als onderneming kies je ervoor om een cafetariaplan in te voeren, maar je medewerkers krijgen de vrijheid om op basis van hun eigen voorkeuren voor bepaalde opties te kiezen. Die keuze kunnen ze elk jaar opnieuw maken om zo het cafetariaplan bij te sturen op basis van bijvoorbeeld veranderingen in hun gezinssituatie, levenscyclus of mobiliteit.

Een cafetariaplan is met andere woorden een vorm van flexibele verloning en dankt zijn naam aan de analogie met de bedrijfskantine. Als werkgever beslis je welk menu je aanbiedt, je medewerker beslist wat hij/zij op zijn/haar bord schept.

Waarom een cafetariaplan invoeren?

Je biedt je medewerkers een gepersonaliseerd loonpakket aan zonder de loonkost te laten stijgen. Zo ontstaat een win-win. Je medewerker heeft de keuzevrijheid en krijgt meer waarde voor hetzelfde budget, terwijl jij als werkgever een interessant alternatief aanboort voor individuele loonsverhogingen. De voordelen zijn (para-)fiscaal voordelig, ze versterken je employer brand en verhogen de loyauteit en het engagement van je medewerkers. Ook inhoudelijk biedt een cafetariaplan voordelen, want je kan duidelijke accenten leggen in je loonbeleid. Denk maar aan ergonomie, welzijn of mobiliteit.

Let wel: een cafetariaplan vraagt een zekere tijdsinvestering. Als ondernemer doe je er goed aan om het bestaande verloningspakket vooraf goed te analyseren. Hou ook rekening met een inwerktijd qua regelgeving (arbeidsrecht, sociale zekerheid, fiscaliteit).

Je werknemers zijn trouwens niet verplicht om een keuze te maken uit het cafetariaplan. De optie om het budget in cash uit te keren, blijft bestaan maar is fiscaal minder voordelig.

Welke voordelen kunnen in een cafetariaplan zitten?

In een cafetariaplan zet je de bestaande extralegale voordelen zoals een bedrijfswagen, een bonus of vakantiedagen om in een persoonlijk budget per medewerker. De mogelijkheden waarover de medewerker dat budget verdeelt, kan je indelen in vier belangrijke categorieën: contant geld of verzekeringen, mobiliteit, hardware of work/life voordelen. Populaire voordelen van een cafetariaplan zijn bijvoorbeeld extra vakantiedagen, pensioensparen, een bedrijfswagen, een hospitalisatieverzekering voor het gezin, een laptop of smartphone of een fietsvergoeding.

E-book ‘Optimaal belonen’

Behalve een cafetariaplan, beschik je als werkgever over een brede waaier aan andere maatregelen en voordelen die je kan gebruiken om je loonbeleid te optimaliseren. Die hebben we gebundeld in het e-book ‘Optimaal belonen’ dat je gratis kan downloaden.

FacebookTwitterLinkedinShare

Reactie toevoegen

Bijlage
Een onbeperkt aantal bestanden kan naar dit veld worden geupload.
300 MB limiet.
Toegestane types: txt pdf doc docx xls xlsx ppt pptx ods odt png jpg jpeg gif zip.