Naar een zorg- en verantwoordingsplicht voor ondernemingen over hun hele waardeketen heen?
Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden
Denuo verenigt
Denuo is de Belgische federatie van de afval- en recyclagesector. In een wereld waar grondstoffen schaarser worden en bedrijven duurzaam willen produceren, zijn onze leden de essentiële schakel tussen gebruikte materialen en hergebruik, recyclage en eindverwerking. We verenigen met andere woorden de volledige materialenketen en diens actoren. Samen gaan we voor Shaping the future of used materials.
Denuo vertegenwoordigt
De kracht van Denuo zit in zijn achterban. Meer dan 250 bedrijven zijn lid. Samen stellen zij 15.000 personeelsleden te werk, goed voor een totaalomzet van ongeveer 3,5 miljard euro. Denuo lobbyt bij binnen- en buitenlandse overheden om de omstandigheden waarin deze bedrijven moeten werken zo optimaal mogelijk te maken, en te houden. We vertegenwoordigen als sectorfederatie een grote en belangrijke beroepsactiviteit en waken erover dat die in alle eerlijkheid kan worden uitgevoerd. We zorgen ervoor dat al onze leden een eerlijke handelskans krijgen, met gelijke marktvoorwaarden, en weren degenen die het niet zo nauw nemen met de regels uit de markt. Bovendien vertegenwoordigen we de werkgevers in onze sector tijdens het sociaal overleg.
Denuo versterkt
Als federatie zijn we er voor en door onze leden. We staan dan ook op verschillende manieren in contact met onze leden:
- In onze Raad van Bestuur bepalen we de strategische lijnen.
- In werkgroepen en taskforces bepalen we onze standpunten.
- We gaan in interactie via onze artikels en het online ledenforum.
- Door infosessies en opleidingen voeden we de expertise in onze sector.
- Via nieuwsbrieven, website en sociale media informeren we over alle relevante sectoraangelegenheden.
- Enzovoort.
Via deze aanpak komen we tot krachtige beslissingen die de positie van onze leden op de markt versterken.
Interesse in een lidmaatschap? Neem contact op met ons.
Reacties
Ik heb het wetsvoorstel niet…
Ik heb het wetsvoorstel niet gelezen maar ben van mening dat dit niet mag opgelegd worden aan geen enkele onderneming. We kunnen toch geen verantwoordelijkheid gaan nemen voor onze klanten/leveranciers ! Lijkt me een veel te ruim begrip en biedt aan de overheid en het grote publiek ruime mogelijkheden om ons te 'pakken'.
Import van schroot uit Afrika kan dan een groot risico worden (kinderarbeid, ondersteunen regimes/verzetsgroepen,..). Zelfs het kopen van partikulieren wordt dan een risico. Indien het gestolen waar is zou men ons mee in het bad kunnen trekken, terwijl we geen enkele mogelijkheid hebben om de oorsprong van materiaal te achterhalen.
En dit alles nog los van de administratieve rompslomp om nog maar eens een 'plan' op te stellen.
Afwijzen die rommel
Dank je, Luc, voor het delen…
Dank je, Luc, voor het delen van je mening met ons. Het is voor ons zeer belangrijk om de mening van de leden te kennen en wij stellen uw mening op prijs.
Reactie toevoegen