Overlijden van Guy Lutgen: Denuo brengt hulde aan de man die de afvalsector wakker schudde

De privé-sector van het afvalbeheer, gegroepeerd binnen Denuo, heeft deze zondag kennis genomen van het overlijden van Guy Lutgen, minister van Milieu en dus van het afvalbeleid gedurende meer dan tien jaar.  Hij belichaamt de minister die de sector wakker schudde en hem dwong om professioneler te worden.

Tot het einde van de jaren '80 was het afvalbeleid grotendeels gebaseerd op het stortbeleid en het bijbehorende deel van schandalen. Guy Lutgen wilde niet alleen de beschuldigde sites (Mellery, Anton, Les Isnes) saneren, door het creëren van de SPAQuE, maar ook de sector transformeren. En het is hem gelukt. "Het begin van zijn eerste mandaat werd gemarkeerd door de eerste Waalse parlementaire onderzoekscommissie voor stortplaatsen. De tweede kwam pas 25 jaar later. We werden gedwongen te handelen en te evolueren.  Het was een noodzakelijk kwaad, ook al namen we het toen niet zo op en voelden we dat het een echte revolutie was, ook al was hij een man van dialoog en luisteren," legt Stany Vaes, General Manager van Denuo, uit.

Guy Lutgen was ook de bedenker van een instrument dat alle Walen hebben omarmd: containerparken. Thans bestaande uit een netwerk van 220 recyclageparken. Maar ook de blauwe zak, gelanceerd in 1996 in Wallonië in de regio van Bergen, eveneens gebaseerd op een sluiting van de stortplaats (Cronfestu).  "Fost Plus is hem veel verschuldigd. Na een dialoog met de sector zette hij het project weer op de rails en overtuigde hij de twee andere gewesten om één gemeenschappelijke tekst te hebben voor heel België en zelfs voor één enkele administratie. Dit was het enige dossier met deze aanpak en sindsdien kan worden gezegd dat de modellen die voor de andere stromen, elektrisch afval, batterijen of banden, zijn gevolgd, nooit overtuigend zijn geweest. Hij was een visionair.  De gekende Luxemburgse gedrevenheid was er toen al," voegt Stany Vaes, General Manager, toe. 

Zijn visie was ook avant-gardistisch met de gemeenschappelijke aanpak in Wallonië in 1996 van de exploitatie- en bouwvergunningen, met de creatie van de omgevingsvergunning. "Hij was in staat om een zwarte, moeilijke, niet-transparante sector om te vormen tot een professionele, avant-gardistische recyclage sector en circulaire economie. De dialoog vond destijds niet plaats achter een scherm en we hadden het nodig om onze evolutie te accepteren. Zijn menselijke maar stevige toon was overtuigend."

Denuo biedt zijn familie en vele vrienden haar oprechte deelneming aan.

FacebookTwitterLinkedinShare

Reactie toevoegen

Bijlage
Een onbeperkt aantal bestanden kan naar dit veld worden geupload.
300 MB limiet.
Toegestane types: txt pdf doc docx xls xlsx ppt pptx ods odt png jpg jpeg gif zip.