Maar is dat wel een goede zaak?

Plastics ruimen baan voor… biodegradeerbare plastics

De laatste maanden is de strijd tegen plastics opgevoerd. Resultaat? Plastics zijn grotendeels verketterd en moeten baan ruimen. Maar wat is het alternatief? Velen zoeken hun heil in biodegradeerbare kunststoffen. Maar is dat wel een terechte keuze?

Plastic is de afgelopen maanden ontmaskerd als een van de grootste vervuilers van onze maatschappij. Plastic flesjes, bekertjes, winkelzakjes, wattenstaafjes… ze vinden te vaak en te makkelijk hun weg naar de natuur en bedreigen zo onze biodiversiteit. Ze belanden in de magen van zeedieren en omdat het zo lang duurt voor ze afbreken, vervuilen ze de bodem en het water.

In een poging het plastic probleem aan te pakken, hebben verschillende overheden en bedrijven besloten om hun plastic bekertjes, zakjes en verpakkingen te vervangen door biodegradeerbare plastics.

Geen degradatie maar verbranding

Maar zijn biodegradeerbare plastics wel een valabel alternatief? Biodegradeerbare plastics worden immers gewoon verbrand. Hoe komt dat? Omdat biodegradatie slechts onder heel specifieke temperatuurs- en vochtigheidsomstandigheden gebeurt. En die condities halen we niet in een gewone composthoop, zelfs niet in de meeste traditionele composteringsinstallaties. We kunnen ze dus niet meegeven met de gft-ophaling. Om biodegradeerbare plastics echt te kunnen recycleren, is een apart inzamelcircuit nodig, maar dat is er vooralsnog niet, en dus worden deze plastics verbrand.

Risico op meer sluikstorten

En dat zijn niet de enige keerzijdes aan de medaille. Omdat biodegradeerbare plastics slechts onder zeer specifieke omstandigheden afbreken, gebeurt de degradatie in de natuur zeer traag, waardoor ook deze plastics langdurige stoorstoffen vrijlaten in de bodem en het water. En net omdat mensen denken dat ze bio-afbreekbaar zijn, is de kans groot dat deze plastics vaker zullen worden gesluikstort.

Beperk eenmalig gebruik

Volgens go4circle zou het beter zijn om de productie en het gebruik van (voornamelijk plastic) wegwerpproducten te beperken, zowel van de traditionele als van de biodegradeerbare. Zowel de industrie als de consument moeten dit maatschappelijk probleem grondig aanpakken. Er moeten onder meer duidelijke standaarden komen voor biodegradeerbare plastics, in samenspraak met composteringsinstallaties. Zodat de term biodegradeerbaar echt de lading kan gaan dekken.

FacebookTwitterLinkedinShare

Reactie toevoegen

Bijlage
Een onbeperkt aantal bestanden kan naar dit veld worden geupload.
300 MB limiet.
Toegestane types: txt pdf doc docx xls xlsx ppt pptx ods odt png jpg jpeg gif zip.