Procedure 'Grensoverschrijdende overbrengingen': go4circle promoot digitalisering

De betrokken dienst in Wallonië werkt veel beter dan vroeger

Op donderdag 9 januari 2020 heeft go4circle rond de tafel gezeten met de directie van de Waalse administratie om de aanpak van grensoverschrijdende overbrengingen te bespreken.

Al jaren voerde go4circle een debat met het oog op de verbetering van de dienstverlening binnen de Waalse administratie. Er waren in het verleden al verschillende bijeenkomsten met de directeur-generaal, Brieuc Quevy, soms in een zeer moeilijke sfeer.

Na ons laatste gesprek kunnen we nu erkennen dat het nu veel beter gaat. De Waalse administratie neemt de zaken nu al enkele maanden onder handen, waardoor deze dienst een pak beter werk levert.  

In april 2019 is een besluit genomen om het pre-vergunningssysteem toe te staan (drie jaar). De DSD zal in de nabije toekomst de laatste hand leggen aan een aanvraagmodel. We blijven ook aandacht besteden aan het beheer van de brieven, dat soms nog te lang duurt.

Toelichting van het Luxemburgse voorbeeld van digitalisering

Het hoofdonderwerp van de vergadering was een demonstratie van de gedigitaliseerde procedure voor grensoverschrijdende overbrengingen. Go4circle-lid Revatech stelde de software ZEDAL voor, het systeem dat de Luxemburgse overheid gebruikt.  

In theorie kan het hele vergunningsproces worden gedigitaliseerd, alsook de traceerbaarheid van de stromen achteraf. Alleen dit laatste deel wordt door Revatech in Wallonië gebruikt.

Go4circle benadrukte dat het niet de bedoeling was om ZEDAL in de schijnwerpers te zetten, maar wel om aan te tonen dat de procedure digitaliseerbaar is. Er bestaan immers andere softwarepakketten (Axians, Gistrid gebruikt in Frankrijk).

We hopen de Waalse overheid te hebben overtuigd. Joëlle Bastin, de nieuwe inspecteur-generaal, is in ieder geval een van de leiders die overtuigd is van de te leveren inspanningen om de diensten van de administratie te digitaliseren.

FacebookTwitterLinkedin

Reactie toevoegen

Bijlage
Een onbeperkt aantal bestanden kan naar dit veld worden geupload.
300 MB limiet.
Toegestane types: txt pdf doc docx xls xlsx ppt pptx ods odt png jpg jpeg gif zip.