Denuo onthaalt nieuw Vlaams regeerakkoord positief

Samen met de afval- en recyclagesector naar een warm, welvarend en duurzaam Vlaanderen

Vandaag kondigden N-VA, Vooruit en cd&v het nieuwe Vlaamse Regeerakkoord aan met de titel "Samen werken aan een warm en welvarend Vlaanderen". Denuo, de federatie van de afval- en recyclagesector, verwelkomt de nieuwe beleidsinitiatieven en ziet dit akkoord als een stap in de juiste richting voor de verdere verduurzaming en ontwikkeling van de Vlaamse recyclage-industrie.

Belangrijke maatregelen voor de afval- en recyclagesector

Het regeerakkoord bevat specifieke initiatieven die de sector verder zullen versterken en bijdragen aan een circulaire economie:

  • Circulair materialenbeleid en afvalvermindering

Vlaanderen blijft inzetten op afvalpreventie, hergebruik en hoogwaardige verwerking van afvalstromen. Er wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een Vlaamse strategie voor grondstoffen- en afvalpreventie in het kader van de Europese Critical Raw Materials Act. Dit moet de beschikbaarheid van grondstoffen waarborgen en de materialenvoetafdruk van Vlaanderen verder verminderen.

  • Innovatie en recyclagecapaciteit

Vlaanderen bevestigt zijn positie als recyclagehub in Europa door te investeren in nieuwe recyclagetechnologieën en strategische recyclagefaciliteiten. Ook de productie van biogas en biomethaan wordt verder ondersteund.

  • Beperking drempels einde afvalstatuut

Vlaanderen evalueert de procedure voor grondstofverklaring en werkt eventuele drempels weg. Vlaanderen zal een level playing field bewaken tussen primaire en secundaire grondstoffen en werken binnen Europa aan een eenvormig kader in functie van export.

  • Uitbreiding producentenverantwoordelijkheid

Het akkoord voorziet een uitbreiding van de producentenverantwoordelijkheid naar nieuwe waardeketens, zoals textiel en PFAS-houdende producten. Daarnaast wordt er samengewerkt met andere gewesten en het federale niveau om een sectorfonds op te richten ter financiering van schade door zorgwekkende stoffen.

  • Aanpak Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS)

Het PFAS-actieplan en het Plan Zeer Zorgwekkende Stoffen worden omgezet in concrete acties, met een risico-gebaseerde aanpak die bedrijven, mens en milieu in evenwicht houdt.

Kanttekeningen

Denuo onthaalt de plannen van de nieuwe Vlaamse Regering over het algemeen positief. De federatie roept wel op tot een brede maatschappelijke samenwerking voor de aanpak van zeer zorgwekkende stoffen. De uitdagingen van deze stoffen gaan verder dan de afval- en recyclagesector en vragen om een integrale aanpak met medewerking van de hele samenleving.

Daarnaast willen we ook de noodzaak benadrukken om over de gewestgrenzen heen een gedeelde visie voor de veilige berging van reststromen in zogenaamde ‘safe sinks’. Zelfs met doorgedreven investeringen in nieuwe recyclagetechnologieën zullen recyclageprocessen nog steeds residu's produceren die niet herbruikbaar/recycleerbaar zijn. Voor die residu’s zullen safe sinks nodig blijven. Zo niet dreigen strategische recyclagefaciliteiten naar het buitenland te verhuizen.

Vanuit Denuo reiken we de regeringspartners de hand om samen werk te maken van deze kanttekeningen en om samen de positie van Vlaanderen als koploper in de recyclagesector en de circulaire economie verder te versterken. Samen maken we werk van een warm, welvarend en duurzaam Vlaanderen.

FacebookTwitterLinkedinShare

Reactie toevoegen

Bijlage
Een onbeperkt aantal bestanden kan naar dit veld worden geupload.
300 MB limiet.
Toegestane types: txt pdf doc docx xls xlsx ppt pptx ods odt png jpg jpeg gif zip.