Transparante zakken voor bedrijfsrestafval vanaf 1 januari 2023 verplicht in Vlaanderen

Bereid uw klanten voor

Vanaf 1 januari 2023 moeten bedrijven verplicht overschakelen op transparante zakken voor hun restafval, zodat de inzamelaars makkelijk en snel op sorteerfouten kunnen controleren. De verplichting geldt alleen voor bedrijfsrestafval dat wordt aangeboden in containers, niet voor de selectief ingezamelde afvalstromen

Informeer uw klanten over deze nakende wijziging, zodat zij hun voorraad restafvalzakken tijdig kunnen opgebruiken en vervangen door transparante zakken.

Samenstelling restafvalzakken

De mate van transparantie van de afvalzakken werd niet vastgelegd in VLAREMA. Het enige criterium is dat men doorheen de zak moet kunnen kijken om de inhoud ervan makkelijk te controleren op eventuele sorteerfouten. 

De transparante zakken dienen nog steeds te voldoen aan het minimale gehalte aan gerecycleerde kunststof dat is opgelegd, namelijk minstens 80% vanaf 1 januari 2021 en 100% vanaf 1 januari 2025. In beide gevallen moet minstens de helft van het materiaal bestaan uit gerecycleerde post-consumer kunststoffen. Een geaccrediteerde instelling (zoals QA-CER of gelijkwaardig) moet met een certificaat de oorsprong en het gehalte van de gerecycleerde plastics in de zakken kunnen garanderen.

FacebookTwitterLinkedinShare

Reactie toevoegen

Bijlage
Een onbeperkt aantal bestanden kan naar dit veld worden geupload.
300 MB limiet.
Toegestane types: txt pdf doc docx xls xlsx ppt pptx ods odt png jpg jpeg gif zip.