Update in verband met nieuwe regelgeving export kunststofafval

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden

Denuo verenigt

Denuo is de Belgische federatie van de afval- en recyclagesector. In een wereld waar grondstoffen schaarser worden en bedrijven duurzaam willen produceren, zijn onze leden de essentiële schakel tussen gebruikte materialen en hergebruik, recyclage en eindverwerking. We verenigen met andere woorden de volledige materialenketen en diens actoren. Samen gaan we voor Shaping the future of used materials.

Denuo vertegenwoordigt

De kracht van Denuo zit in zijn achterban. Meer dan 250 bedrijven zijn lid. Samen stellen zij 15.000 personeelsleden te werk, goed voor een totaalomzet van ongeveer 3,5 miljard euro. Denuo lobbyt bij binnen- en buitenlandse overheden om de omstandigheden waarin deze bedrijven moeten werken zo optimaal mogelijk te maken, en te houden. We vertegenwoordigen als sectorfederatie een grote en belangrijke beroepsactiviteit en waken erover dat die in alle eerlijkheid kan worden uitgevoerd. We zorgen ervoor dat al onze leden een eerlijke handelskans krijgen, met gelijke marktvoorwaarden, en weren degenen die het niet zo nauw nemen met de regels uit de markt. Bovendien vertegenwoordigen we de werkgevers in onze sector tijdens het sociaal overleg.

Denuo versterkt

Als federatie zijn we er voor en door onze leden. We staan dan ook op verschillende manieren in contact met onze leden: 

  • In onze Raad van Bestuur bepalen we de strategische lijnen.
  • In werkgroepen en taskforces bepalen we onze standpunten. 
  • We gaan in interactie via onze artikels en het online ledenforum.
  • Door infosessies en opleidingen voeden we de expertise in onze sector.
  • Via nieuwsbrieven, website en sociale media informeren we over alle relevante sectoraangelegenheden.
  • Enzovoort. 

Via deze aanpak komen we tot krachtige beslissingen die de positie van onze leden op de markt versterken.

Interesse in een lidmaatschap? Neem contact op met ons.

Toegang tot denuo.be wordt toegekend onder bepaalde voorwaarden. Geef hieronder aan welke situatie op u van toepassing is:
FacebookTwitterLinkedinShare

Reacties

default author image
Ad
Broeckx
E-mailadres

Private email adress

door Ad Broeckx op maandag 31/05/2021 - 14:31

Hallo Inge,

Bedankt voor de info.

Gezien dat de commissie zijn laatste voorstel heeft gedaan betreffende maximale onzuiverheid, komt bij mij de vraag op wat gaat Denuo  nog voor actie ondernemen om deze 2% toch te zien verhogen.

Gaan jullie contact opnemen met de commissie?

Want even simpel geteld op een container met een gewicht van 25.000 kg mag er maar maximaal 500 kg aan onzuiverheid in de container zitten. 

In afwachting van je reactie, verblijf ik

Mvg 

Ad Broeckx

 

Beste Ad,

Het is me niet geheel duidelijk of je het over intra-Europese zendingen hebt dan wel over overbrengingen naar landen buiten Europa, dat is een groot verschil.  

Het voorstel van de Commissie dat momenteel op tafel ligt is een max. vervuiling van 6 % opdat iets nog via groene lijst (annex 7) binnen Europa zou mogen verstuurd worden. 

Wat betreft exportzendingen naar landen buiten Europa (oeso-landen en niet-oeso-landen) ligt die grens op 2 % . Daar kan Europa niets meer aan veranderen, dit is beslist op Bazel en oeso-niveau. Dus als je iets naar een niet-oeso-land wil versturen kan dit alleen nog  als er sprake is van een max vervuiling van 2%. Momenteel legt Europa voor deze stroom een kennisgeving op tot de herziening van 1418/2007 gepubliceerd is . Daarna zal het afhangen van het importerende land welke procedure zal moeten gevolgd worden om dit afval met minder dan 2% vervuiling te ontvangen op hun grondgebied.  

Reactie toevoegen

Bijlage
Een onbeperkt aantal bestanden kan naar dit veld worden geupload.
300 MB limiet.
Toegestane types: txt pdf doc docx xls xlsx ppt pptx ods odt png jpg jpeg gif zip.