Waalse shredders engageren zich om hun emissies te blijven verminderen

22 april 2024, Brussel - Vandaag presenteerden Waals minister van Leefmilieu Céline Tellier, de SPW Environnement en het ISSeP de resultaten van de biomonitoringscampagne rond de 7 Waalse shredders. Uit de resultaten blijkt dat er geen verhoogde PCB-gehaltes werden gevonden. Er werden wel verhoogde waarden gevonden voor andere stoffen, maar het is niet zeker of deze kunnen worden toegeschreven aan de activiteiten van de shredders.

Een sector met een grote positieve ecologische impact

België recycleert momenteel 3,2 miljoen ton metalen. Dit vertegenwoordigt een besparing op de CO2-uitstoot van 4,8 miljoen ton per jaar, wat overeenkomt met de uitstoot van 4 miljoen wagens: 70% van het Belgische wagenpark.

Meer specifiek verwerken de zeven metaalshredderinstallaties in Wallonië ongeveer 1 miljoen ton afval van verschillende soorten afgedankte producten: afgedankte voertuigen, metaalafval, elektrisch en elektronisch afval en allerlei soorten schroot, afkomstig van verschillende bronnen zoals recyclageparken, verschillende inzamelingen of de ontmanteling van industriële sites.

Filter voor ons leefmilieu

De recyclagesector is afhankelijk van de samenstelling van de producten die ze ontvangen (oliën, roestwerende verven, soepele plastics, enz.). Deze producten bevatten soms componenten zoals PCB's, die al meer dan 70 jaar in veel toepassingen worden gebruikt.

Als er PCB's of andere verontreinigende stoffen aanwezig zijn in de recyclagesector, dan is dat omdat ze aanwezig zijn in de producten (oliën, bepaalde AEEA, transformatoren, roestwerende verven, flexibele kunststoffen, enz.) die bij de recyclage-installatie arriveren. De sector produceert of gebruikt geen PCB's, dioxines of andere verontreinigende stoffen.

Hoewel shredders geen PCB's of dioxines produceren, bevestigt de sector zijn rol als milieufilter om onze samenleving te verbeteren en onze lokale economie te versterken. Shredders verbinden zich er daarom toe om de verontreinigende stoffen die op hun sites aankomen, te beperken tot haalbare niveaus.

De sector engageert zich

Om meer inzicht te krijgen in de oorzaken van de emissies en mogelijke oplossingen aan te reiken (in afwachting van een normering voor alle producten die op de markt worden gebracht), heeft de sector bijgedragen aan een karakteriseringsstudie van voorwerpen en materialen die in metaalshredders terechtkomen. 

Op dezelfde manier zijn de metaalshredders betrokken bij de gedocumenteerde monitoring van emissies (rapporten, bedrijfsomstandigheden) en bij de analyse van de efficiëntie van de geïnstalleerde technologieën, evenals bij de aanpassing van de verschillende instrumenten. Met als doel de impact van de activiteiten op de natuurlijke en menselijke omgeving zoveel mogelijk te beperken.

In 2021 hebben de autoriteiten, naast het Waalse biomonitoringsysteem, ook een specifiek biomonitoringsysteem (BioBro-project) opgestart dat bedoeld is om mensen die in de buurt van metaalshredders wonen transparante informatie te verschaffen over hun PCB-niveaus in verhouding tot de referentiewaarden in Wallonië. Deze biomonitoring maakt het mogelijk om op een objectieve manier het effect op de gezondheid te beoordelen van de maatregelen die werden ingevoerd om de vervuilende stoffen te beperken. De resultaten van deze biomonitoring werden vandaag bekendgemaakt door het kabinet van Waals minister van Leefmilieu Céline Tellier, het SPW Leefmilieu en het ISSeP.

De stalen die in de herfst van 2022 werden genomen als onderdeel van de BioBro-campagne toonden geen verhoogde PCB-niveaus in de omgeving van de shredders. De campagne leverde verhoogde concentraties arseen, lood en PFOS op in het bloed, de urine en stofzuigerzakken van omwonenden. De oorsprong van deze concentraties is momenteel onduidelijk. Het is daarom moeilijk om al deze concentraties direct toe te schrijven aan de uitstoot van shredders, en dat om de volgende redenen:

  • Arseen en PFAS worden momenteel niet gemeten in de uitstoot van de shredders.
  • De loodniveaus in de uitstoot van shredders liggen ruim onder de toegestane drempelwaarde (max. 6,5% van de drempelwaarde).

Om de Waalse bevolking beter te beschermen tegen gezondheidsrisico's voorziet de Waalse regering verschillende maatregelen nemen. De sector wil een partner zijn in dit proces. We zullen dus blijven investeren. "De controlecampagnes van de SPW hebben aangetoond dat de investeringen die de shredders de laatste jaren hebben gedaan, effectieve resultaten opleveren", legt Stany Vaes, General Manager van Denuo, uit. "Zo is er duidelijk een dalende trend in diffuse emissies en realiseren shredders een reductie van meer dan 98% in gekanaliseerde emissies. Deze resultaten tonen aan dat we er alles aan doen om onze impact op het milieu te verminderen en motiveren onze leden om op de ingeslagen weg verder te gaan."

De sector ijvert ook voor een verbod op het gebruik van PFAS. "We zijn er al in geslaagd om een verbod op PFAS in verpakkingen in te voeren in de laatste Europese verordening over verpakking en verpakkingsafval, en we ijveren nu voor hetzelfde verbod op het gebruik van PFAS in auto's via de Europese herziening van de verordening over autowrakken," zegt Stany Vaes.

De industrie wil ook graag blijven samenwerken met de Waalse regering aan duidelijke sectorale normen voor de verschillende verontreinigende stoffen. "We willen de regering bedanken voor het geleverde werk. We willen op de ingeslagen weg verder blijven werken om te komen tot duidelijke sectorale normen voor de uitstoot van bepaalde stoffen, zodat we de volksgezondheid en het milieu zo goed mogelijk kunnen blijven beschermen."

FacebookTwitterLinkedinShare

Reactie toevoegen

Bijlage
Een onbeperkt aantal bestanden kan naar dit veld worden geupload.
300 MB limiet.
Toegestane types: txt pdf doc docx xls xlsx ppt pptx ods odt png jpg jpeg gif zip.