Wankel evenwicht circulaire economie voor kunststoffen

Er wordt nog te weinig kunststofafval ingezameld en gerecycleerd om de overstap naar een circulaire economie te kunnen maken”, lezen we in het laatste kwartaalverslag van de Wereldwijde Federatie van recyclagebedrijven BIR (Bureau of International Recycling) .

In veel landen trekt de economie weer aan nu strenge lockdowns worden versoepeld. De aanvoer van grondstoffen vanuit het buitenland is echter nog steeds niet op pijl. Dat is voornamelijk te wijten aan het containervervoer dat nog niet vlot verloopt en de exorbitant hoge prijzen voor transport. Dit heeft geleid tot een run op kunststofgrondstoffen waardoor de vraag- en aanbodzijde uit balans zijn geraakt en de prijzen naar een historisch hoog niveau werden gedreven. 

Volgens BIR, zouden de prijzen van LDPE-, HDPE- en PP-recyclaat met gemiddeld 300-400 euro per ton gestegen zijn tot ongekende niveaus van meer dan 1300 euro per ton. Terwijl recyclers een jaar geleden, tijdens de eerste lockdown, nog te maken hadden met erg lage prijzen, een slechte verkoop en grote voorraden, zijn velen nu volledig uitverkocht.

Door de tekorten aan virgin kunststoffen zetten meer fabrikanten nu toch de stap naar het gebruik van meer duurzame, gerecycleerde kunststoffen. Dit is een erg positieve ontwikkeling voor onze sector, maar het creëert ook problemen op het gebied van beschikbaarheid van materiaal. Veel recyclagebedrijven (ook Belgische) melden momenteel een tekort aan inputmateriaal. 

Hoe zal de toekomst eruitzien als deze trend zich doorzet? Zal er genoeg materiaal zijn? Aangezien nieuwe regelgeving meer en meer zal inspelen op het gebruik van recyclaten in nieuwe producten zal de vraag alleen maar toenemen en zou dit kunnen leiden tot vertragingen in de levering van gerecycleerd materiaal aan de kunststofverwerkende industrie.

We kunnen dus stellen dat er sprake is van een erg wankel evenwicht in de overgang naar een circulaire economie.

Toch weten we allemaal dat er wereldwijd slechts een uiterst beperkt percentage plastic wordt gerecycleerd en dat er veel meer plastic afval beschikbaar is dan de hoeveelheden die momenteel worden gerecupereerd. Hoe kunnen we die recyclagepercentages opdrijven?

We zullen ervoor moeten zorgen dat er minder kunststofafval verbrand of gestort wordt, dat er geïnvesteerd wordt in betere scheidingstechnieken en dat er meer ingezet wordt op ecodesign zodat meer producten in aanmerking komen om gerecycleerd te worden.

Om dit te realiseren is een goede samenwerking doorheen de kunststofwaardeketen cruciaal, aldus BIR. 

Zie ook ons eerder artikel 

FacebookTwitterLinkedinShare

Reactie toevoegen

Bijlage
Een onbeperkt aantal bestanden kan naar dit veld worden geupload.
300 MB limiet.
Toegestane types: txt pdf doc docx xls xlsx ppt pptx ods odt png jpg jpeg gif zip.