Bestraffing van moeilijk te sorteren/recycleren verpakkingen: vooruitgang, maar in slechte sfeer

Al twee soorten verpakkingen waarvoor een malus van 200% in 2021 geldt

Artikel 28 van de Fost Plus-erkenning voorziet vanaf 2021 een sterk ontradend tarief (ten minste 200% van het hoogste tarief voor recycleerbare verpakkingen) voor bepaalde selectief ingezamelde verpakkingen die schadelijk kunnen zijn voor het inzamel-, sorteer- of recyclageproces. Dit staat bekend als eco-modulatie.

Op 10 oktober 2019 had een eerste werkgroep meerdere door go4circle voorgestelde fiches geanalyseerd. De Interregionale Verpakkingscommissie (IVC) heeft al besloten (07/11/2019) dat twee soorten verpakkingen in 2021 moeten worden bestraft:

  1. Het blikje dat is samengesteld uit aluminium en PET (multi-materiaal)
  2. Plastic flessen bedekt met een sleeve, tenzij de sleeve 70% van de hoogte bedekt (grote fles) of 50% (kleine fles), als de sleeve van hetzelfde materiaal is gemaakt of als deze voorgeperforeerd is (hier wordt verondersteld dat de burger beide zal scheiden) of als een technische oplossing het mogelijk maakt om te sorteren en te recycleren.

Op 15 januari 2020 is een tweede werkgroep samengekomen. Deze keer om de overwegingen van Interafval te analyseren. 

Go4circle leverde ook bewijzen dat sommige glazen verpakkingen (o.m. zwart gekleurd in de massa) problematisch zijn - iets wat door Fost Plus in oktober 2019 in twijfel werd getrokken. Voor glazen verpakkingen is op IVC-niveau echter nog geen consensus bereikt.

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden

Denuo verenigt

Denuo brengt bedrijven samen die actief zijn in de waste management sector. Ook productiebedrijven die aan de slag gaan met het product dat waste management bedrijven afleveren, kunnen aansluiten. We geven hen allemaal een zitje rond de tafel in 16 verschillende werkgroepen en organiseren meerdere netwerkevents per jaar. Op die manier verenigt Denuo de volledige materialenketen en diens actoren. Onze slogan luidt dan ook: "Shaping the future of used materials."

Denuo vertegenwoordigt

De kracht van Denuo zit in zijn achterban. Wel 300 bedrijven zijn lid. Samen stellen zijn 15.000 personeelsleden te werk, goed voor een totaalomzet van ongeveer 3,5 miljard euro. Denuo lobbyt bij binnen- en buitenlandse overheden om de omstandigheden waarin deze bedrijven moeten werken zo optimaal mogelijk te maken, en te houden. We vertegenwoordigen als sectorfederatie een grote en belangrijke beroepsactiviteit en waken erover dat die in alle eerlijkheid kan worden uitgevoerd. We zorgen ervoor dat al onze leden een eerlijke handelskans krijgen, met gelijke marktvoorwaarden, en weren degenen die het niet zo nauw nemen met de regels uit de markt.

Denuo versterkt

Onze werking reikt echter verder dan enkel en alleen lobbyen en onderhandelen. De belangrijkste taak die we hebben is om onze leden te informeren over alle relevante sectoraangelegenheden. Een rechtlijnige en regelmatige communicatie is daarbij cruciaal. We sturen wekelijks een nieuwsbrief uit, communiceren dagelijks via onze website en sociale media en creëren interactie tussen onze leden dankzij ons forum. De informatie die we delen is erg waardevol. Ze versterkt de positie van onze leden op de markt.

Interesse in een lidmaatschap? Neem contact op met ons.

FacebookTwitterLinkedin

Reactie toevoegen

Bijlage
Een onbeperkt aantal bestanden kan naar dit veld worden geupload.
300 MB limiet.
Toegestane types: txt pdf doc docx xls xlsx ppt pptx ods odt png jpg jpeg gif zip.