Bestraffing van moeilijk te sorteren/recycleren verpakkingen: vooruitgang, maar in slechte sfeer
Al twee soorten verpakkingen waarvoor een malus van 200% in 2021 geldt
Artikel 28 van de Fost Plus-erkenning voorziet vanaf 2021 een sterk ontradend tarief (ten minste 200% van het hoogste tarief voor recycleerbare verpakkingen) voor bepaalde selectief ingezamelde verpakkingen die schadelijk kunnen zijn voor het inzamel-, sorteer- of recyclageproces. Dit staat bekend als eco-modulatie.
Op 10 oktober 2019 had een eerste werkgroep meerdere door go4circle voorgestelde fiches geanalyseerd. De Interregionale Verpakkingscommissie (IVC) heeft al besloten (07/11/2019) dat twee soorten verpakkingen in 2021 moeten worden bestraft:
- Het blikje dat is samengesteld uit aluminium en PET (multi-materiaal)
- Plastic flessen bedekt met een sleeve, tenzij de sleeve 70% van de hoogte bedekt (grote fles) of 50% (kleine fles), als de sleeve van hetzelfde materiaal is gemaakt of als deze voorgeperforeerd is (hier wordt verondersteld dat de burger beide zal scheiden) of als een technische oplossing het mogelijk maakt om te sorteren en te recycleren.
Op 15 januari 2020 is een tweede werkgroep samengekomen. Deze keer om de overwegingen van Interafval te analyseren.
Go4circle leverde ook bewijzen dat sommige glazen verpakkingen (o.m. zwart gekleurd in de massa) problematisch zijn - iets wat door Fost Plus in oktober 2019 in twijfel werd getrokken. Voor glazen verpakkingen is op IVC-niveau echter nog geen consensus bereikt.
Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden
Denuo verenigt
Denuo is de Belgische federatie van de afval- en recyclagesector. In een wereld waar grondstoffen schaarser worden en bedrijven duurzaam willen produceren, zijn onze leden de essentiële schakel tussen gebruikte materialen en hergebruik, recyclage en eindverwerking. We verenigen met andere woorden de volledige materialenketen en diens actoren. Samen gaan we voor Shaping the future of used materials.
Denuo vertegenwoordigt
De kracht van Denuo zit in zijn achterban. Meer dan 250 bedrijven zijn lid. Samen stellen zij 15.000 personeelsleden te werk, goed voor een totaalomzet van ongeveer 3,5 miljard euro. Denuo lobbyt bij binnen- en buitenlandse overheden om de omstandigheden waarin deze bedrijven moeten werken zo optimaal mogelijk te maken, en te houden. We vertegenwoordigen als sectorfederatie een grote en belangrijke beroepsactiviteit en waken erover dat die in alle eerlijkheid kan worden uitgevoerd. We zorgen ervoor dat al onze leden een eerlijke handelskans krijgen, met gelijke marktvoorwaarden, en weren degenen die het niet zo nauw nemen met de regels uit de markt. Bovendien vertegenwoordigen we de werkgevers in onze sector tijdens het sociaal overleg.
Denuo versterkt
Als federatie zijn we er voor en door onze leden. We staan dan ook op verschillende manieren in contact met onze leden:
- In onze Raad van Bestuur bepalen we de strategische lijnen.
- In werkgroepen en taskforces bepalen we onze standpunten.
- We gaan in interactie via onze artikels en het online ledenforum.
- Door infosessies en opleidingen voeden we de expertise in onze sector.
- Via nieuwsbrieven, website en sociale media informeren we over alle relevante sectoraangelegenheden.
- Enzovoort.
Via deze aanpak komen we tot krachtige beslissingen die de positie van onze leden op de markt versterken.
Interesse in een lidmaatschap? Neem contact op met ons.
Reactie toevoegen