Afstemming VLAREMA - VLAREBO: De OVAM reageert op het voorstel van Denuo

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden

Denuo verenigt

Denuo is de Belgische federatie van de afval- en recyclagesector. In een wereld waar grondstoffen schaarser worden en bedrijven duurzaam willen produceren, zijn onze leden de essentiële schakel tussen gebruikte materialen en hergebruik, recyclage en eindverwerking. We verenigen met andere woorden de volledige materialenketen en diens actoren. Samen gaan we voor Shaping the future of used materials.

Denuo vertegenwoordigt

De kracht van Denuo zit in zijn achterban. Meer dan 250 bedrijven zijn lid. Samen stellen zij 15.000 personeelsleden te werk, goed voor een totaalomzet van ongeveer 3,5 miljard euro. Denuo lobbyt bij binnen- en buitenlandse overheden om de omstandigheden waarin deze bedrijven moeten werken zo optimaal mogelijk te maken, en te houden. We vertegenwoordigen als sectorfederatie een grote en belangrijke beroepsactiviteit en waken erover dat die in alle eerlijkheid kan worden uitgevoerd. We zorgen ervoor dat al onze leden een eerlijke handelskans krijgen, met gelijke marktvoorwaarden, en weren degenen die het niet zo nauw nemen met de regels uit de markt. Bovendien vertegenwoordigen we de werkgevers in onze sector tijdens het sociaal overleg.

Denuo versterkt

Als federatie zijn we er voor en door onze leden. We staan dan ook op verschillende manieren in contact met onze leden: 

  • In onze Raad van Bestuur bepalen we de strategische lijnen.
  • In werkgroepen en taskforces bepalen we onze standpunten. 
  • We gaan in interactie via onze artikels en het online ledenforum.
  • Door infosessies en opleidingen voeden we de expertise in onze sector.
  • Via nieuwsbrieven, website en sociale media informeren we over alle relevante sectoraangelegenheden.
  • Enzovoort. 

Via deze aanpak komen we tot krachtige beslissingen die de positie van onze leden op de markt versterken.

Interesse in een lidmaatschap? Neem contact op met ons.

Toegang tot denuo.be wordt toegekend onder bepaalde voorwaarden. Geef hieronder aan welke situatie op u van toepassing is:
FacebookTwitterLinkedinShare

Reacties

Beste kristof,

 

Graag wens ik mee te werken hieraan.

Wij kunnen en dienen de rol ook om te draaien en motivatie te vragen aan OVAM inzake welbepaalde stellingen. Men heeft duidelijk geen realistisch beeld van sommige zaken en bekijkt het veel te theoretisch. Ik refereer hiervoor naar het voorbeeld van 'sorteerzeefzand'. Dit is één van de meest gevarieerde termen in de afvalstoffenlijst. Volgens mij valt dit onder eural 19 12 12.

We moeten voorkomen dat brekers en sorteerders via deze weg een achterpoort vinden om zich te ontdoen van deze afvalstoffen op een goedkopere doch eerder in mijn ogen illegale manier.

Wij verwerken op jaarbasis 60 tot 100.000 ton van deze afvalstoffen en horen de klanten klagen over een ongelijk speelveld daar er spelers zijn die deze afvalstoffen blijven wegmengen.

In Nederland bijvoorbeeld is het verplicht deze afvalstoffen nat procesmatig te laten verwerken. Uiteraard dient er op vlak van BATNEEC een overweging gemaakt te worden van de minimaal recupereerbare fractie. Wij als BIOTERRA hanteren hier vandaag 50%, maar geluiden binnen BIOTERRA maken ons duidelijk dat men daar op gelijke voet wil werken met de regeling inzake bodem, nl. minimaal 60% recovery.

Het is ons duidelijk dat de term 'sorteerzeefzand' in een zo breed kader wordt toegepast dat deze volledig afwijkt van wat OVAM preciseert (ref. puinbreker). Dikwijls (en ik spreek hier over gigantische hoeveelheden) zien we dat sorteerzeefzand van Bouw en Sloop wordt vermengd met sorteerzeefzand van verwerking industrieel afval. Bouw en sloop is doorgaans goed verwerkbaar en het industrieel afval doorgaans niet (vol plastic, zwaar chemisch beladen, etc). Doch door dit samen te mengen tracht men dit toch de natte verwerking in te laten gaan. Wij hebben tal van deze materialen aangeboden gekregen doch hebben moeten afzien van verwerking owv te moeilijk en teveel restfractie. Er is weet dat dit vandaag elders wordt verwerkt doch dat men zich bij OVAM hierbij vragen stelt.... Begrijp dus niet waarom OVAM enkel refereert naar puinbrekers als men praat over sorteerzeefzand. Men weet niet wat de negatieve impact is op recyclage van hun ingenomen stelling.

De slechte leerlingen gaan als winnaar uit dit debat komen en verder leiden tot een ongelijk speelveld, wat er vandaag reeds is.

 

Mvg

 

Wouter Vermin

Reactie toevoegen

Bijlage
Een onbeperkt aantal bestanden kan naar dit veld worden geupload.
300 MB limiet.
Toegestane types: txt pdf doc docx xls xlsx ppt pptx ods odt png jpg jpeg gif zip.