Update 11 april 2020

COVID-19: Alternatieve verpakking voor medisch coronavirusafval in Wallonië

Wallonië heeft op haar beurt een 'circulaire' (= omzendbrief) gepubliceerd om het dreigende tekort aan geschikte UN-gekeurde verpakkingen voor medisch COVID-19-afval aan te pakken.

Wallonië heeft net zoals Vlaanderen haar inspiratie gevonden in de adviezen van virologen en ziekenhuizen, maar met meer pragmatiek en in lijn met de eerste Waalse omzendbrief.

Wallonië voorziet geen quarantaine van 72 uren, maar de lijst van de afvalstoffen die aanzien worden als B1 (NRMA in Vlaanderen en niet-speciaal in Brussel) is korter dan in Vlaanderen: enkel het droge beschermingsmateriaal van het verzorgingspersoneel dat NIET besmeurd is, mag in zakken worden verpakt en in pers- of gesloten containers afgevoerd naar verbrandingsinstallaties. Van zodra het materiaal besmeurd of vervuild is met lichaamsvochten, moet het afval als B2 (RMA in Vlaanderen en speciaal in Brussel) worden verpakt en afgevoerd voor verbranding. Hetzelfde geldt voor het incontinentiemateriaal de lege urinezakken en de zakdoeken: B2-afval, maar dan ook geen quarantaine van 72 uren

De volledige tekst is te vinden hier:

 

He Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft ondertussen ook haar omzendbrief gepubliceerd, met een hoofdstuk over medisch afval: de Brusselse lijst is dezelfde als de Waalse nota: een beperkte lijst en geen systeem van quarantaine van 72 uren.  

FacebookTwitterLinkedin

Reactie toevoegen

Bijlage
Een onbeperkt aantal bestanden kan naar dit veld worden geupload.
300 MB limiet.
Toegestane types: txt pdf doc docx xls xlsx ppt pptx ods odt png jpg jpeg gif zip.