Diensten en financiële ondersteuning

Programma "Industrie van de toekomst”

Op 28 oktober 2021 heeft de Waalse regering aangekondigd dat zij de circulaire economie versneld wil invoeren via de digitale transitie, en dit via het Digitaal Agentschap.  

Industrie 4.0 is inderdaad een prioriteit van de Waalse regering. In de algemene beleidsverklaring 2019-2024 staat dat "in een industriële economie wordt door digitale technologie de performantie en differentiatie van onze bedrijven versterkt, die onderhevig zijn aan internationale concurrentie”. 

Het programma Industrie van de toekomst heeft als doel de digitale transformatie van Waalse industriële bedrijven naar een Industrie 4.0 te versnellen. Het wordt ondersteund door een consortium van 37 partners waarin concurrentieclusters, sectorfederaties, onderzoekscentra, clusters en actoren op het gebied van economische ontwikkeling rond zes werkgebieden zijn verenigd. 

Het concurrentievermogen van de productiebedrijven verbeteren

Doelstelling: het concurrentievermogen verhogen, maar ook beter voldoen aan de eisen van de klant door efficiënter, flexibeler en op maat te produceren: 

 • De kwaliteit van producten garanderen en streven naar "right first time".
 • Kleine volumes kunnen produceren tegen massaprijzen door de kosten te optimaliseren en de productie op een flexibele manier te organiseren.
 • Steeds kortere doorlooptijden bieden.
 • Een optimale inzet van mensen en materialen.
 • Enzovoort

En dat door geavanceerde digitale technologieën te integreren en hun operationeel beheer te optimaliseren. 

Elf geavanceerde technologieën kunnen aan bedrijven worden aangeboden, afhankelijk van hun specifieke situatie en behoeften. Het gaat onder meer om high performance computing, robotica en automatisering, blockchain, kunstmatige intelligentie, industrieel internet en sensorenembedded system, enz. 

Made Different. Diensten en ondersteuning voor bedrijven.

Het Digitaal Agentschap biedt verschillende diensten aan in het kader van “Made Different”, een programma om productiebedrijven te ondersteunen bij hun transformatie naar de industrie van de toekomst.  

 

De diagnostische fase kan worden vereenvoudigd of uitgebreid:   

 1/ Audit van een halve dag :   

 • Bezoek aan uw productielocatie door een deskundige
 • Informele discussie met de deskundige

2/ Een diepgaande in-company diagnose gericht op de transformatie van uw productieprocessen. 

Deze diagnostische fase, die gratis is en 3 tot 10 dagen duurt, wordt uitgevoerd door deskundigen (SirrisCetic, enz).  

Het bevat: 

 • Een analyse van de context van de onderneming (strategie, visie, missie, waarden, marktsegmenten, kerncijfers, enz.).
 • Een analyse van de bestaande situatie (productieproces) om de uitdagingen en mogelijkheden te objectiveren op basis van feitelijke gegevens, waarnemingen in het veld (stromen, organisatiestructuur, enz.) en gesprekken met de directie. 
 • De identificatie van verbeteringsprojecten met het grootste potentieel (met vaststelling van mogelijkheden voor het gebruik van geavanceerde technologieën).
 • De opstelling van een concreet actieplan.
Industrie 4.0 ecosysteem 

Wat de uitvoering betreft, kunt u met de databank Digital Wallonia Waalse bedrijven identificeren die actief zijn in de digitale sector, d.w.z. meer dan 2000 bedrijven (identificeerbaar dankzij een tag) en meer dan 200 aanbieders van oplossingen - ecosysteem industrie 4.0.  

https://www.digitalwallonia.be

Financiële steun 

Ten slotte zijn er verschillende financiële steunmaatregelen beschikbaar voor bedrijven die een "Industrie van de toekomst" willen worden, of het nu gaat om bedrijfsvouchers, OP IN-steun voor proces- of organisatie-innovatie, Win2Wal ter stimulering van strategisch onderzoek, investeringssteun (SRIW), Europese oproepen tot het indienen van projecten, enz.

FacebookTwitterLinkedinShare

Reactie toevoegen

Bijlage
Een onbeperkt aantal bestanden kan naar dit veld worden geupload.
300 MB limiet.
Toegestane types: txt pdf doc docx xls xlsx ppt pptx ods odt png jpg jpeg gif zip.