Projecten tweede call Vlaanderen Recyclagehub nu gekend!

Tweede call resulteert in 8 geselecteerde projecten

Eind mei lanceerde de OVAM de tweede en laatste projectoproep. Een jury beoordeelde alle steunaanvragen (17 ingediend, 13 kwamen in aanmerking voor financiële steun) en selecteerde 8 projecten.

  1. Bionerga en Renewi hebben een joint venture NEWCO opgericht. Het doel: de selectieve inzameling en recyclage van luiers en incontinentiemateriaal opstarten en verder ontwikkelen. De partners zullen een verwerkingsinstallatie bouwen waar ze in eerste instantie de ingezamelde kunststoffen recycleren door middel van thermische drukhydrolyse.
  2. Gluecom ontwikkelde een proces om gelatineafval/recyclaat op kleine schaal te recycleren tot dierlijke lijm - zonder kwaliteitsverlies. Mede dankzij de steun zal het dit proces opschalen en de volledige productie overschakelen op recyclaten. Gluecom hoopt 100% van het Vlaamse farmaceutische gelatineafval te verwerken tot 8.000 ton lijm per jaar.
  3. Soprema maakt bitumineuze membranen voor de bouwsector. Deze worden onder meer gebruikt voor het waterdicht maken van daken, kelders.... Voor deze membranen bestaat vandaag geen volwaardige afvalverwerkingsmethode. Soprema zal een industriële installatie, de eerste van zijn soort, bouwen voor de recyclage van 6.000 ton bitumineuze membranen per jaar uit bouwafval (zowel snijafval van werven als sloopafval).
  4. Bioterra ontwikkelde een unieke menginstallatie die 120.000 ton fijn zand kan verwerken in specifieke zandmengsels voor de productie van beton en chape om zo primair zand te vervangen. Een tweede installatie zal 30.000 ton steenachtige fractie verder opzuiveren tot granulaten voor de bouwsector en zo het bestaand probleem van glasgehalte aanpakken.
  5. Unilin werkt in het PIRIPAR-project aan een heel ecosysteem om pir-afval (polyisocyanuraat) in te zamelen en te recycleren tot een nieuw product: decoratieve panelen. De nieuwe bouwpanelen kunnen op hun beurt voor dezelfde toepassing worden gerecycleerd en hergebruikt. In eerste instantie ligt de focus op werfafval, maar groeit gradueel naar werf- en sloopafval en een productiecapaciteit voor 8.000 ton pir-afval.
  6. JBF Global Europe (JBFGE) is een van de tien grootste producenten van PET ter wereld. Op zijn site in Laakdal investeert het in een nieuw recyclageproces. Zo wil JBFGE een grotere productiecapaciteit (120-126.000 ton post-consumer PET-flakes) en hoger recyclageaandeel bereiken. Doel is een food grade recyclaat (dus geschikt voor voedselverpakkingen) met een recycled content van 60 tot 100%.
  7. RAFF Plastics heeft een proces uitgewerkt om lichtgewicht polypropyleen (PP) uit bigbags te recycleren tot granulaat voor de Vlaamse vezelindustrie. Bigbags worden nu vooral uitgevoerd buiten Europa. Het streefdoel is om per jaar ongeveer 10.000 ton lichte polypropyleen te recycleren.
  8. Triple Helix Maas heeft met het SurePUre-project nieuwe recyclagetechnieken ontwikkeld om vaste en flexibele PU's (Polyurethaan) via chemische processen te herleiden tot de basiscomponenten. Triple Helix Maas zal die processen toepassen in een nieuwe depolymerisatiefabriek in het Antwerpse havengebied. Die zal op jaarbasis tot 30.000 ton PU-afval kunnen verwerken.
FacebookTwitterLinkedinShare

Reactie toevoegen

Bijlage
Een onbeperkt aantal bestanden kan naar dit veld worden geupload.
300 MB limiet.
Toegestane types: txt pdf doc docx xls xlsx ppt pptx ods odt png jpg jpeg gif zip.