Afvalbeheer in de Europese Unie: Vier actiepunten voor de toekomst

De Europese Unie moet de principes van circulariteit en duurzaamheid omarmen om economische welvaart en veerkracht op lange termijn te waarborgen. Ondanks de vooruitgang die geboekt is tijdens de vorige legislatuur blijft het EU-beleid uitdagingen ondervinden in het realiseren van een volledige circulaire economie. Denuo, EuRIC, FEAD en FERVER ontmoeten nu volop de nieuwe Europese beleidsmakers om vier actiepunten te presenteren die de EU moeten helpen op weg naar een circulaire en klimaatneutrale economie. 

1. Europese Circular Economy Act 

Eén van de belangrijkste stappen is de invoering van een Europese Circular Economy Act (CEA). Deze wet moet afvalbeheer integreren met industriële productie en doelen stellen voor het gebruik van gerecycleerde materialen in industriële processen. Dit verkleint de afhankelijkheid van primaire grondstoffen en helpt Europa om klimaatdoelen te halen, zoals vastgelegd in de Green Deal. Ook pleiten we voor strengere importregels, zodat producten van buiten de EU voldoen aan dezelfde duurzaamheidsnormen als binnen de EU. 

2. Verbinding tussen circulaire economie en klimaatbeleid   

Afvalbeheer speelt een cruciale rol bij het terugdringen van CO2-uitstoot in energie-intensieve sectoren, zoals staal- en cementproductie. Door recyclage beter te integreren in het klimaatbeleid van de EU kunnen CO2-besparingen worden gerealiseerd. Bijvoorbeeld, het gebruik van gerecycleerd schroot in de staalindustrie kan emissies aanzienlijk verminderen, wat de strategische autonomie van Europa versterkt. Er wordt gepleit voor financiële prikkels om de milieuvoordelen van circulaire materialen te erkennen. 

3. Versterking van Europa’s strategische autonomie voor grondstoffen 

De afhankelijkheid van geïmporteerde grondstoffen vormt een risico voor de economische veerkracht van Europa. Het conflict in Oekraïne en verstoringen in wereldwijde toeleveringsketens benadrukken de noodzaak om lokaal secundaire grondstoffen te gebruiken. We roepen daarom op tot meer investeringen in recyclinginfrastructuur en nieuwe technologieën die afval omzetten in waardevolle grondstoffen. Bovendien zouden handelspolitieke maatregelen de export van onbewerkt afval zoals AEEA en afgedankte voertuigen moeten beperken om de recyclagecapaciteit binnen de EU te versterken. 

4. Bevorderen van innovatie en duurzame praktijken 

Afvalbeheer is essentieel voor een goed functionerende circulaire economie. Europese afvalwetgeving moet worden versterkt om uniforme naleving in alle lidstaten te garanderen. Innovatie, zoals in Waste-to-Energy technologieën en geavanceerde recyclagetechnieken, speelt een belangrijke rol in het aanpakken van uitdagingen, zoals elektronisch afval en bouwafval. We benadrukken daarom dat het Europees Parlement ook innovaties uit de privésector moet stimuleren door gunstige beleidskaders te ontwikkelen. 

FacebookTwitterLinkedinShare

Reactie toevoegen

Bijlage
Een onbeperkt aantal bestanden kan naar dit veld worden geupload.
300 MB limiet.
Toegestane types: txt pdf doc docx xls xlsx ppt pptx ods odt png jpg jpeg gif zip.