Naar een circulaire toekomst voor Wallonië: 9 voorstellen vanuit de afval- en recyclagesector
Sinds juli kent Wallonië haar nieuwe regering. De kabinetten krijgen er stilaan vorm en dus gaat Denuo het gesprek aan met de bevoegde ministers om samen een duurzame en circulaire toekomst uit te werken. Concreet hebben we negen beleidsvoorstellen hiervoor uitgewerkt. In dit artikel gaan we dieper in op de belangrijkste punten uit onze visie.
1. Gebruik van gerecycleerde materialen
Denuo pleit voor het wegnemen van juridische en administratieve obstakels bij het gebruik van gerecycleerde materialen. Dit zal bedrijven helpen om hun afhankelijkheid van nieuwe (virgin) grondstoffen te verminderen en hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Wallonië moet gerecycleerde materialen zien als een lokale grondstof die actief kan bijdragen aan de circulaire economie. Concreet kan dit gebeuren door de wederzijdse erkenning van beslissingen uit naburige regio’s en landen.
2. Harmonisatie van milieuheffingen
De verschillen in milieuheffingen tussen de Belgische gewesten leiden tot inefficiënties en administratieve lasten. Denuo stelt voor om een interregionaal pact op te stellen om de heffingen op afvalverbranding en storten te harmoniseren. Dit zou de recyclage-industrie stimuleren en verdere investeringen in afvalbeheer in Wallonië mogelijk maken.
3. Bevorderen van groen gas uit biomethaan
Biomethaan, een hernieuwbare energiebron uit organisch afval, moet een belangrijke rol spelen in de Waalse energiemix. Denuo stelt voor om tegen 2030 10% van het gasverbruik in Wallonië uit biomethaan te halen. Dit zou niet alleen bijdragen tot een duurzame energieproductie, maar ook tot een efficiëntere verwerking van organisch afval.
4. Werkgelegenheid door circulaire economie
Wallonië kan uitgroeien tot een Europese recyclagehub door strategische recyclageactiviteiten aan te trekken. Dit zou de lokale werkgelegenheid bevorderen, met een verwachte groei van 15% in de afval- en recyclagesector tegen 2030. Met tal van nieuwe jobs voor zowel laag- als hooggeschoolde werknemers.
5. Ecodesign als norm
Ecodesign, waarbij producten vanaf de ontwerpfase worden geoptimaliseerd voor een lange levensduur met alle mogelijkheden tot hergebruik en recyclage, is essentieel voor de circulaire economie. Denuo pleit voor een breed gebruik van ecodesign in Wallonië, ondersteund door criteria in openbare aanbestedingen en producentenverantwoordelijkheid.
Deze voorstellen vormen de basis voor een duurzame toekomst in Wallonië, met een focus op circulaire economie, groene energie en nieuwe kansen voor werkgelegenheid. Ontdek alle voorstellen op onze website: 9 propositions pour le gouvernement wallon 2024-2029 (FR)
Reactie toevoegen