9 beleidsvoorstellen voor een circulair Vlaanderen

Denuo, de federatie van de Belgische afval- en recyclagesector, heeft negen voorstellen opgesteld voor de Vlaamse regering 2024-2029. Deze voorstellen zijn gericht op het versnellen van de overgang naar een circulaire economie en het versterken van de positie van Vlaanderen als koploper in duurzaam afvalbeheer en recyclage. Hier volgen enkele kernpunten. 

1. Vereenvoudiging voor gerecycleerde materialen 

Een belangrijk voorstel van Denuo is het wegnemen van administratieve en juridische obstakels die het gebruik van gerecycleerde materialen bemoeilijken. Afval moet niet langer gezien worden als een probleem, maar als een waardevolle grondstof. Dit helpt bedrijven om hun klimaatvoetafdruk te verkleinen en hun afhankelijkheid van nieuwe materialen te verminderen. 

2. Harmonisatie van milieuheffingen 

De verschillen in milieuheffingen tussen de gewesten zorgen voor onnodige administratieve lasten en fiscaal toerisme. Denuo pleit voor een interregionaal pact dat de heffingen op afvalverbranding en storten harmoniseert. Dit moet de recyclage verder stimuleren en zorgen voor een eerlijke concurrentie tussen Vlaamse bedrijven en andere regio's. 

3. Visie voor eindverwerkingscapaciteit   

Sommige afvalstromen, zoals asbest en recyclageresidu's, kunnen momenteel niet op een economisch haalbare manier worden hergebruikt of gerecycleerd. Denuo vraagt om een gezamenlijke visie met andere gewesten op te stellen voor de veilige verwerking van deze materialen, zoals verbranding met energieterugwinning of storten. Dit zou de verdere ontwikkeling van recyclage in Vlaanderen ondersteunen. 

4. Groene energie met biomethaan 

Een ander speerpunt is de integratie van biomethaan, gewonnen uit organisch afval, in de Vlaamse energiemix. Denuo stelt voor dat 10% van het Vlaamse gasverbruik tegen 2030 uit biomethaan komt. Dit biedt niet alleen een duurzame energieoplossing, maar helpt ook bij de verwerking van organisch afval in een circulaire economie. 

5. Banen creëren in de circulaire economie 

Denuo ziet enorme kansen voor werkgelegenheid in de recyclagesector. Het aantal banen in de afval- en recyclagesector is de afgelopen jaren gegroeid, en Denuo verwacht een toename van 15% tegen 2030. Door Vlaanderen te positioneren als een Europese recyclagehub kan dit zorgen voor nieuwe, duurzame banen voor zowel hoog- als laaggeschoolden. 

6. Ecodesign als de nieuwe norm 

Het stimuleren van ecodesign, waarbij producten zo worden ontworpen dat ze gemakkelijk gerecycleerd kunnen worden, is een cruciaal onderdeel van Denuo’s visie. Door ecodesign te bevorderen, kan Vlaanderen complexe producten, zoals batterijen en elektronica, op een economisch haalbare manier recycleren en de afvalberg verkleinen. 

7. Aanpakken van zorgwekkende stoffen 

Denuo benadrukt het belang van het verwijderen van zorgwekkende stoffen, zoals PFAS, uit de materiaalketen. Vlaanderen moet een pionier zijn in de recyclage en veilige verwijdering van deze stoffen om zowel het milieu als de gezondheid te beschermen. De afvalsector zal een filterrol spelen, maar de beste manier om problemen te voorkomen is door aan de bron snelle en duidelijke maatregelen te nemen. 

 

Deze voorstellen bieden een duidelijke routekaart voor de komende Vlaamse regering om de circulaire economie te versterken en een duurzame toekomst te waarborgen. U kan alle voorstellen hier raadplegen: 9 voorstellen voor de Vlaamse Regering 2024-2029  

FacebookTwitterLinkedinShare

Reactie toevoegen

Bijlage
Een onbeperkt aantal bestanden kan naar dit veld worden geupload.
300 MB limiet.
Toegestane types: txt pdf doc docx xls xlsx ppt pptx ods odt png jpg jpeg gif zip.