Concrete beleidsvoorstellen voor een circulaire toekomst in EU, Brussel, Vlaanderen en Wallonië
De verkiezingen van juni 2024 markeren een cruciaal moment voor de circulaire economie in de EU, Vlaanderen, Wallonië en Brussel. De afgelopen legislatuur is er een basis gelegd voor meer circulaire economie, maar de nieuwe regeringen zullen een versnelling hoger moeten schakelen om deze fundamenten verder uit te bouwen. Vanuit de Belgische afval- en recyclagesector hebben we voor elk niveau concrete plannen en voorstellen uitgewerkt die de nieuwe regeringen kunnen helpen een duurzame toekomst dichterbij te brengen.
Voor de Europese Unie ligt de focus op vier belangrijke actiepunten die van essentieel belang zijn om circulariteit te verankeren in het beleid voor de komende vijf jaar. Deze voorstellen omvatten onder andere de invoering van een Circular Economy Act en het sterker verbinden van afvalbeheer met klimaatbeleid. Door deze maatregelen kan de EU haar afhankelijkheid van primaire grondstoffen verminderen en een voortrekkersrol spelen op het vlak van circulaire economie. Lees meer over onze EU-voorstellen in dit artikel.
Voor de Brusselse regering hebben we tien strategische voorstellen opgesteld. Deze voorstellen zijn erop gericht om Brussel te positioneren als een leider in de circulaire economie en een duurzame stad te maken. We pleiten onder meer voor één minister die zowel het economisch als milieubeleid op zich neemt. Bovendien is administratieve vereenvoudiging noodzakelijk om het gebruik van gerecycleerde materialen te bevorderen en de transitie naar een circulaire economie te versnellen. Ontdek hier de volledige lijst van onze aanbevelingen voor Brussel.
In Vlaanderen ligt de nadruk op negen concrete voorstellen die de regering helpen om haar positie als Europese recyclinghub te versterken. Dit vraagt onder meer om een harmonisatie van milieuheffingen tussen de gewesten, wat administratieve lasten zou verlichten en fiscaal toerisme zou tegengaan. Daarnaast pleiten we voor de verdere integratie van biomethaan in de Vlaamse energiemix, wat zou bijdragen tot een duurzame energievoorziening en de circulaire economie ten goede zou komen. Lees hier onze uitgebreide voorstellen voor Vlaanderen.
Wallonië kan een belangrijke rol spelen in de Europese recyclagesector door strategische activiteiten aan te trekken en te investeren in de circulaire economie. In onze negen voorstellen voor de Waalse regering vragen we onder andere om juridische en administratieve belemmeringen weg te nemen die het gebruik van gerecycleerde materialen in de weg staan. Bovendien heeft Wallonië de kans om een pionier te worden op het gebied van ecodesign, wat niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor de werkgelegenheid. Ontdek hier onze aanbevelingen voor Wallonië.
Met deze beleidsvoorstellen willen we bij Denuo beleidsmakers op alle bestuursniveaus inspireren en ondersteunen in hun taak om de weg naar een circulaire economie te versnellen. De plannen zijn ambitieus, maar haalbaar, en bieden oplossingen die zowel economische als ecologische voordelen opleveren. Het is nu aan de nieuwe regeringen om de toon te zetten voor een duurzame toekomst waarin zowel burgers als bedrijven kunnen floreren.
Reactie toevoegen